Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Συνάξεις Θεολόγων στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Κοινοποίηση

Σε μια συνάντηση αλληλογνωριμίας, δημιουργικής επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων γύρω από την καλύτερη δυνατή άσκηση του λειτουργήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας προσκλήθηκαν όλοι οι θεολόγοι, κληρικοί και λαϊκοί της τοπικής Εκκλησίας, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Για τη διευκόλυνση των προσκληθέντων πραγματοποιήθηκαν τρεις επιμέρους συναντήσεις το Σάββατο 9 Απριλίου στην Αμφιλοχία, την Κυριακή 10 Απριλίου στο Αγρίνιο και το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.

Στην πρόσκληση του Μητροπολίτη οι θεολόγοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία και έκδηλη χαρά, ενώ και στις τρεις συναντήσεις παραβρέθηκαν περίπου 100 θεολόγοι, κληρικοί και λαϊκοί.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων ήταν κοινό και περιλάμβανε εισήγηση από τον κ. Φώτιο Μάλαινο, θεολόγο – φιλόλογο, τ. Διευθυντή Λυκείου, και στη συνέχεια συζήτηση, την οποία διηύθυνε ο κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, Πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και πρώην Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτωλοακαρνανίας.
Το θέμα το οποίο ανέπτυξε ο κ. Μάλαινος ήταν: «Η Εκκλησιαστική διάσταση του Έργου του Θεολόγου καθηγητή».

Ο εισηγητής επισήμανε ότι ο θεολογικός λόγος δεν επιτρέπεται υπό την επίδραση ορθολογιστικών και ενδοκοσμικών προσανατολισμών να χάνει τον ευαγγελικό και εκκλησιοκεντρικό του χαρακτήρα. Για το μάθημα των θρησκευτικών υποστήριξε ότι ο οποιοσδήποτε μεθοδολογικός εκσυγχρονισμός και γνωσιολογικός εμπλουτισμός των διδακτικών ενοτήτων του με στοιχεία ιστορικά, πολιτιστικά, λογοτεχνικά, κοινωνιολογικά και άλλα ως συμπληρωματικό διδακτικό υλικό κρίνεται και αναγκαίος και επωφελής.

Τέλος παρουσίασε διάφορους τρόπους σύνδεσης της σχολικής μονάδας και ενορίας, πάντοτε εντός του πλαισίου της σχολικής νομοθεσίας και με επίγνωση του διακριτού ρόλου θεολόγου καθηγητή και εφημερίου ιερέως.

Στο διάλογο που ακολούθησε και στις τρεις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος πολλοί θεολόγοι, κληρικοί και λαϊκοί, οι οποίοι κατέθεσαν ενδιαφέρουσες απόψεις, προτάσεις, αλλά και προσωπικές εμπειρίες από την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Και στις τρεις συναντήσεις τη συζήτηση έκλεισε ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ο οποίος προέβαλε το ζωντανό παράδειγμα του ορθοδόξου θεολόγου ως “το υψηλότερο μάθημα θεολογίας και διατράνωσε την ανάγκη για διατήρηση του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος”.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: