Συνάντηση της Φούντα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου

niki-founta

Με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου συναντήθηκε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Μπεσίνης, επεσήμανε στη Νίκη Φούντα ότι “8 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του με αποτέλεσμα να μένει χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ το 40% των ασφαλισμένων είναι πλέον σε δυσμενή κατάσταση”.

Η βουλευτής από την πλευρά της επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Έγιναν πολλά λάθη που απειλούν την βιωσιμότητα των εμπόρων, λάθη που οφείλουμε άμεσα να διορθώσουμε: η αγορά έχει στεγνώσει, η πτώση της ζήτησης και τα προβλήματα ρευστότητας απειλούν ακόμη και επιχειρήσεις με υγιή οικονομικά μεγέθη. Αν αυτή η πορεία δεν αναστραφεί απειλείται η οικονομική δραστηριότητα. Απειλούνται θέσεις εργασίας, κόποι ζωής και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια πολλών πολιτών. Σήμερα που είναι αναγκαία όσο ποτέ η δημοσιονομική εξυγίανση, πρέπει να συνοδευτεί με την λήψη μέτρων για την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Για το λόγο αυτό πρέπει από σήμερα κιόλας να προχωρήσουν ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο, την ουσιαστική ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την αλλαγή της ψυχολογίας στην αγορά. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ρευστότητα και το να προνοήσουν οι τράπεζες, με ευμενείς όρους, για την εξόφληση των δανείων των εμπόρων, με αύξηση του αριθμού των δόσεων και μείωση των επιτοκίων”.

Οι βασικές προτάσεις της ΔΗΜΑΡ άλλωστε, όπως τόνισε η κ. Φούντα είναι:

  1. Διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους
  2. Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ κατ’ αναλογία με ό,τι ισχύει στα υπόλοιπα Ταμεία ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών (επιστημονικά επαγγέλματα)
  3. Κατ’ ουσία διασφάλιση των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και
  4. Δυνατότητα μιας ρεαλιστικής, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τον Οργανισμό, δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών τους.
Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος