Συνάντηση Καραγκούνη για τις εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια

0
66

 

279.882 εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια – Για υποθέσεις του 2006 δεν έχει οριστεί δικάσιμος!

Ανακοίνωση σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια εξέδωσε ο Βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος είχε συνάντηση με τη Γενική Επίτροπο της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Ευτυχία Φουντουλάκη, τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κ. Θεόδωρο Ασημακόπουλο και με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου κ.κ. Δημήτριο Νικολόπουλο, Κωνσταντίνο Ζουρνατζή και Ευαγγελία Ζωγραφάκη αντίστοιχα.

Αναλυτικά:

“Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια είναι συνολικά 279.882, ενώ υπάρχουν υποθέσεις του 2006 για τις οποίες δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος. Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι 77.610, ενώ για άλλες 47.881 δεν έχει οριστεί δικάσιμος. Παρότι θεσπίστηκε η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων από το 2013, στο ΣτΕ έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα με τη διαδικασία αυτή μόνο 8 δικόγραφα. Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αναλογία δικαστικών γραμματέων προς δικαστές είναι 3,5 προς 1, στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια η αναλογία είναι περίπου 0,7 προς 1, ενώ μόνο το 5% των γραμματέων αυτών είναι πτυχιούχοι νομικής. Η έλλειψη αυτοελέγχου και αξιολόγησης στη Δημόσια Διοίκηση παράγουν χιλιάδες διοικητικές διαφορές, που καταλήγουν στα Δικαστήρια και δημιουργούν αντικίνητρο για επενδύσεις στη χώρα.

Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα το πρωϊ κατά την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση εργασίας που είχε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, συνοδευόμενος από τον συντονιστή των Ομάδων Εργασίας του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκο Λαγαρία, με τη Γενική Επίτροπο της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Ευτυχία Φουντουλάκη, τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κ. Θεόδωρο Ασημακόπουλο και με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου κ.κ. Δημήτριο Νικολόπουλο, Κωνσταντίνο Ζουρνατζή και Ευαγγελία Ζωγραφάκη αντίστοιχα.

Αυτό που τονίστηκε στη συζήτηση είναι ότι, παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών γραμματέων, δεν έχει καταστεί δυνατό να αλλάξει η υφιστάμενη προβληματική διαδικασία, που οδηγεί νομοτελειακά στη μεγάλη καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Παρότι η προηγούμενη Κυβέρνηση οραματίστηκε και θέσπισε, για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, την ηλεκτρονικοποίηση της απονομής της Δικαιοσύνης με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ) το οποίο ολοκλήρωσε για τη Διοικητική Δικαιοσύνη και προώθησε για την Ποινική και την Πολιτική Δικαιοσύνη, η σημερινή Κυβέρνηση την έχει «παγώσει», εδώ και 3 χρόνια!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ