Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Συμβουλευτική Ομάδα επιστημόνων συστήνει ο Λιβανός για την προώθηση της «Ελληνικής Διατροφής»

Κοινοποίηση

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας

Τη σύσταση συμβουλευτικής ομάδας για την παροχή τεχνικής κι επιστημονικής υποστήριξης προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τη στρατηγική στον τομέα των τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνική Διατροφή», ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του «Μέρα25» Κρίτωνος Αρσένη. Την ομάδα θα στελεχώσουν καταξιωμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί. Έργο της θα είναι η παρακολούθηση και γνωμοδότηση επί της εν εξελίξει νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων, γνωστή ως Nutriscore.

Ο κ., Λιβανός αναφέρθηκε στις επαφές και διαβουλεύσεις που έχει σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο, ώστε ν’ αποτραπεί η εφαρμογή του χρωματικού συστήματος Nutriscore για τα προϊόντα διατροφής κι έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Αρσένη για κοινή σύγκληση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής με τη συμμετοχή των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ως ΥΠΑΑΤ για την προώθηση διεθνώς της «Ελληνικής Διατροφής».

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Λιβανός τόνισε ότι βασικές επιδιώξεις είναι:

  • Η εναρμόνιση των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (Front of Pack Nutrition Labelling, FOPNL) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το σύστημα να βοηθά τον καταναλωτή να κατανοήσει τις πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων, δηλαδή να είναι περιγραφικό.
  • Το σύστημα να μην χρησιμοποιεί χρωματική κατηγοριοποίηση των τροφίμων, ούτε να αξιολογεί το τρόφιμο στο σύνολό του.
  • Τα τρόφιμα που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες: Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΓΕ), Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) καθώς και  τα προϊόντα ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι, θα πρέπει να εξαιρούνται από την εφαρμογή του συστήματος.

Μιλώντας για τους στόχους της πρωτοβουλίας σημείωσε ότι είναι:

  • να ενισχύσει και να διαδώσει περαιτέρω τη φήμη των Ελληνικών διατροφικών προϊόντων και τροφίμων και να συμβάλλει στην αναβάθμισή τους στη συνείδηση του καταναλωτή,
  • να αναδείξει και να προστατεύσει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που τα διαφοροποιούν, τα κάνουν να υπερέχουν σε θρεπτική αξία και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα συνδέουν με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, και τα καθιστούν ωφέλιμα στην ανθρώπινη υγεία αλλά και τη βιωσιμότητα του πλανήτη,
  • να διευκολύνει την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την ανάδειξη της καινοτομίας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας “from farm to fork” σύμφωνα τις σύγχρονες πρακτικές και τα καταναλωτικά πρότυπα
  • να αναδείξει την σημασία και να προστατεύσει ενδημικά ειδή χλωρίδας και πανίδας που χρησιμοποιούνται στην διατροφή
  • να ενισχύσει την εξωστρέφεια
  • και να βελτιώσει την πρόσβαση στις αγορές.
Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Περιεχόμενα άρθρου

Διαβάστε επίσης: