Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025

Συλλογή υπογραφών κατά έργου αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα

Κοινοποίηση

Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ» για έργο αντλησιοταμίευσης και συνοδά έργα στην λίμνη Τριχωνίδα (μέγιστης ισχύος έγχυσης 685 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 716 MW), στις Τοπικές Κοινότητες Αβαρίκου, Σιταραλώνων και Πετροχωρίου του Δήμου Θέρμου, η οποία τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 21-2-2025.

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ θα γίνει κατασκευή 2 φραγμάτων (ύψους 14 μ. και 54 μ.) από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα για την δημιουργία άνω ταμιευτήρα έκτασης 230 στρ., κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής-άντλησης και Κέντρου Υπερηψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

Για τις ανάγκες του Έργου προτείνονται 3 εργοτάξια 31 στρεμμάτων περίπου συνολικά (~ 7+6,5+17,5 στρ) και για τη διάθεση των πλεοναζόντων υλικών του έργου που δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθούν 4 ενδεικτικοί χώροι απόθεσης (αποθεσιοθάλαμοι) εντός γεωργικών καλλιεργειών, συνολικής έκτασης 426 στρεμ. στις θέσεις Κρύα Βρύση 127 στρ., Μάνεση Αμπέλι 150 στρ., Ψαρολιθιά 44 στρ. και Γνέτζα 105 στρ.

Θα απέχει σε κοντινή απόσταση από τους οικισμούς Αβαρίκος (650 μ.), Ξιναίικα (1,7 χλμ), Πριοναίικα (2,3 χλμ), Μάραθος (2,2 χλμ), Πετροχώρι (3 χλμ), Διάσελλο (2,2 χλμ), Κάτω Χρυσοβίτσα και Καημένα Αμπέλια (2,8 χλμ), Σιταράλωνα (3,5 χλμ) και Θέρμο (3,8 χλμ). Το έργο χωροθετείται εν μέρει εντός των ακόλουθων προστατευόμενων περιοχών: Περιοχή ΕΖΔ του δικτύου Natura 2000 «GR2310009 – Λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία», Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά «GR091 – Λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία» και Καταφύγιο Άγριας Ζωής «K911 – Μέγα Λάκος – Πύργος Δήμου Θέρμου».

Οι Πολίτες για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας υποστηρίζουν ότι «έχουν μπει στο στόχαστρο τα νερά των λιμνών» και αναφέρουν ότι αρκεί μία απλή περιήγηση στον χάρτη της ΡΑΑΕΥ (https://geo.rae.gr/), στις λίμνες της Αιτωλοακαρνανίας και των πέριξ Νομών στις οποίες υπάρχουν -προς το παρόν και ενδεικτικά- αιτήσεις και βεβαιώσεις (άδειες) παραγωγού για συνολικά 31 αντλησιοταμιεύσεις, ως εξής:

  • 2 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Τριχωνίδα
  • 4 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Αμβρακία
  • 9 αντλησιοταμιεύσεις στην τεχνητή λίμνη (τ.λ.) Καστρακίου (μαζί με τις 2 υπό κατασκευή)
  • 10 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Κρεμαστών
  • 1 αντλησιοταμίευση στην τ.λ. Ευήνου
  • 2 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Μόρνου (ν. Φωκίδας)
  • 3 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Πουρναρίου (ν. Άρτης)

Συλλογή υπογραφών

Οι Πολίτες για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας καλούν τους δημότες Θέρμου και Αγρινίου, τα τοπικά Συμβούλια, τους Συλλόγους της περιοχής, τους κατοίκους και τους Φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και τις περιβαλλοντικές Οργανώσεις «να δηλώσουν την εναντίωσή τους στα έργα αυτα, συμπληρώνοντας με μια απλή διαδικασία τα στοιχεία τους στην φόρμα https://forms.gle/kLrsrUBtd9wtoYse8. Όποιος επιθυμεί μπορεί να συντάξει ξεχωριστό έντυπο ενστάσεων Δ11, το οποίο μπορεί να το καταθέσει στην ανωτέρω δημόσια διαβούλευση».

Οι πολίτες καλούν τους Δήμους Θέρμου, Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «να λάβουν γνώση των ανωτέρω ΜΠΕ και να γνωμοδοτήσουν-συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με επαρκώς τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις», ενώ ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες «να μελετήσουν πολύ σοβαρά τα αναγραφόμενα της ΜΠΕ, να μην προσυπογράψουν την περαιτέρω καταστροφή της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας».

Τέλος καλούν το Υπουργείο να λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών και των πολιτών και «να μην εγκρίνει τα την περαιτέρω υποβάθμιση-καταστροφή της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας και την υποβάθμιση της ζωής δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στην Αιτωλοακαρνανία».

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Περιεχόμενα άρθρου

Διαβάστε επίσης: