«Σήκω Ψυχή μου…!»: Εγκαινιάστηκε η έκθεση με εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 (ΦΩΤΟ)

Θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

Μέχρι τις 31 Μαΐου 2023 θα διαρκέσει η έκθεση «Σήκω Ψυχή μου…!» με εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, που εγκαινιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου (ΔΠΑ), την Πέμπτη 6 Απριλίου. Η έκθεση διοργανώνεται από την ΔΠΑ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Στη σημασία της αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης Χρήστος Γαρουφαλής.

Έκανε λόγο για το διπλό επετειακό χαρακτήρα της, τόσο για την εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, όσο και για τη συμπλήρωση δέκα ετών λειτουργίας της Πινακοθήκης. Ο κ. Γαρουφαλής ευχαρίστησε τους συντελεστές, σημειώνοντας πως η εν λόγω έκθεση συνιστά την τέταρτη κατά σειρά συνεργασία των δύο φορέων.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου αφιέρωσε την έκθεση στους Μικρασιάτες και Πόντιους της πόλης: «Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία αποτελεί ωδή στο μεγαλείο του πολιτισμού των προσφύγων μας. Η Δημοτική Πινακοθήκη καταφέρνει για μία ακόμη φορά να είναι η φιλόξενη στέγη για μια πραγματικά σημαντική έκθεση».

Εκ μέρους του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ο γενικός γραμματέας, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου ανέδειξε στον γραπτό χαιρετισμό του τη διαχρονική συμμετοχή των Αιτωλοακαρνάνων σε όλους τους Εθνικούς Αγώνες. Εστίασε στο κύριο χαρακτηριστικό της έκθεσης, την ανάδειξη δηλαδή όχι μόνο του τραύματος της Καταστροφής, αλλά κυρίως της ανάτασης που η μουσική δημιουργία των προσφύγων προσέφερε στις νέες τους πατρίδες. Από το Τμήμα Εκθέσεων του Ιδρύματος, ο Γιώργος Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στη σταθερά γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ενώ ο επιμελητής της έκθεσης, Χρήστος Χρηστίδης αναφέρθηκε στους καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς συντελεστές της έκθεσης και παρουσίασε τους φορείς προέλευσης του υλικού της, τις θεματικές ενότητες και τα σημαντικότερα τεκμήριά της.

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης, όπου είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τα τεκμήριά της, να ακούσουν τραγούδια, να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ, εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες και να δουν μουσικά όργανα των προσφύγων. Ιδιαίτερης προσοχής έτυχε και η ενότητα που περιλαμβάνει φωτογραφίες, κείμενα και πρωτότυπα έγγραφα σχετικά με την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή του Αγρινίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2023 με το εξής ωράριο:
Τρίτη – Σάββατο: 10:00-13:30 και 18:00-21:00. Κυριακή: 11:00-14:00, Δευτέρα και αργίες κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία με την Πινακοθήκη (Δ. Βότση 2, τηλέφωνο: 2641360419, ιστοσελίδα: www.dipinag.gr).

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος