Σε πρόγραμμα ERASMUS (2024-1-EL01-KA122-VET-000210073), με τίτλο «Κατάρτιση στη διαχείριση της πολυπολιτισμικότητας στην πρώιμη παιδική ηλικία», συμμετείχε η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Αγρινίου, από 15 έως και 28 Ιανουαρίου 2025 στη Λεμεσό της Κύπρου. Έλαβαν μέρος 23 καταρτιζόμενες της ειδικότητας «Βοηθός Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας» Α΄ και Γ΄ εξαμήνου, συνοδευόμενες απ’ τον Διευθυντή κ. Βασίλειο Καραγιάννη, την υποδιευθύντρια κα. Κωνσταντίνα Κοντόση, τη διοικητική υπάλληλο κα. Άρτεμη Μέντα και τις εκπαιδεύτριες κυρίες Ευθυμία Ζαρκανίτη και Πασχαλία Βαφειάδου.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η βιωματική παροχή γνώσεων, μεθόδων και εργαλείων της διαπολιτισμικής αγωγής, αναγκαίων για τη διαχείριση της πολυπολιτισμικότητας στην πρώιμη παιδική ηλικία, από τους μελλοντικούς «Βοηθούς Παιδαγωγών». Οι καταρτιζόμενες επισκέφτηκαν ιδιωτικά νηπιαγωγεία και συμμετείχαν σε βιωματικές εκπαιδευτικές πρακτικές (παιχνίδια, παραμύθια, θεατρικά παιχνίδια κ.λ.π.) με άξονα την προσέγγιση της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας στην πρώιμη παιδική ηλικία. Συμμετείχαν σε σεμινάριο όπου ειδική εισηγήτρια ανέπτυξε θέματα σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη συμπερίληψη, την προσχολική εκπαίδευση με έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών και τέλος τη διδασκαλία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα νηπιαγωγεία και τη σύνδεσή τους με τη διαπολιτισμική αγωγή.
Εκτός από τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις και ξεναγήσεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής όπως το Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Ψηφιδωτά Κουρίου, Τάφοι των Βασιλέων και Ψηφιδωτά της Πάφου, Μεσαιωνικό κάστρο Λεμεσού κ.λ.π.
Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις ομορφιές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Κύπρου, της Λεμεσού, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, τη σαγηνευτική Πάφο, όπου η αρχαία ιστορία συναντά τη σύγχρονη πόλη και την όμορφη Λάρνακα.

Με την ολοκλήρωση της κινητικότητας δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης στους συμμετέχοντες από το φορέα SYMAKOMOBLTD. Η συνολική αξιολόγηση του προγράμματος μέσω της παρατήρησης, των ερωτηματολογίων και των συνεντεύξεων των εμπλεκόμενων θα αποτυπωθεί σε τελική έκθεση και η διάχυση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε μελλοντική ενημερωτική εκδήλωση που θα οργανωθεί από τη διεύθυνση της Σ.Α.Ε.Κ. Αγρινίου.