Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός – Πόσα θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο εξής

Κοινοποίηση

Η αύξηση ανέρχεται σε 7,5% ή 50 ευρώ μεικτά το μήνα

Σε ισχύ έχει τεθεί από την 1η Μαΐου ο νέος κατώτατος μισθός, που αφορά περίπου 650.000–700.000 εργαζομένους. Ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 714,3 ευρώ, από 664,3 ευρώ, με την αύξηση να είναι της τάξης των 50 ευρώ (+7,5%). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, οι επιχειρήσεις-εργοδότες επιβαρύνονται επιπλέον, προκειμένου να καταβάλουν στον εργαζόμενο τις κατώτατες αποδοχές. Κι αυτό γιατί στο μισθολογικό κόστος προστίθενται οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση να είναι της τάξης των 71,5 ευρώ σε 12μηνη βάση (με ενσωματωμένα τα Δώρα και τα επιδόματα).

Ένας άγαμος μισθωτός με πλήρη απασχόληση, που δεν δικαιούται προσαύξηση λόγω τριετιών, θα κοστίζει στην επιχείρηση 1.019 ευρώ, από 947,8 που κοστίζει σήμερα. Από αυτά, τα 187,5 ευρώ αντιστοιχούν στις εργοδοτικές εισφορές που μέχρι πρότινος ήταν της τάξης των 174,3 ευρώ το μήνα. Οι μεικτές αποδοχές του μισθωτού, από 773,5 ευρώ αυξάνονται σε 831,8 ευρώ το μήνα, με τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου ν’ ανέρχονται πλέον σε 117,5 ευρώ από 109,2 ευρώ τον μήνα.

Σημαντικά υψηλότερες αμοιβές αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να αμείβονται με τον κατώτατο, αλλά είχαν ήδη κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών τον Φεβρουάριο του 2012. Ετσι, από τον τρέχοντα μήνα και εφεξής, μισθωτός με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια θα λάβει μισθό της τάξης των 784,3 ευρώ. Εάν η προϋπηρεσία είναι από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 855,6 ευρώ, ενώ, τέλος, μισθωτός με προϋπηρεσία (πάντα έως το 2012) άνω των 9 ετών θα λάβει μισθό της τάξης των 926,9 ευρώ.

Εκτός από τις τριετίες προϋπηρεσίας, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται επίδομα γάμου εφόσον είναι παντρεμένοι, το οποίο υπολογίζεται στο 10% επί του βασικού μεικτού μισθού. Το επίδομα αυτό φαίνεται πως διασώζεται μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι και διαμορφώνει στους δικαιούχους το νέο κατώτατο μισθό έως και 998,2 ευρώ για τους έγγαμους με προϋπηρεσία 9 ετών και άνω τον Φεβρουάριο του 2012.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, διαμορφώνεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 713 ευρώ.
β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 31,85 ευρώ.

Στην απόφαση τονίζεται ότι, από τις διατάξεις δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά αύξηση εσόδων στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ εκτιμώμενου ύψους 147 εκ. ευρώ κατ’ έτος εφαρμογής. Η αύξηση αυτή αναλύεται ως εξής: Εκ των 1.620.475 μισθωτών πλήρους απασχόλησης, ποσοστό 27,7% που λαμβάνει τον κατώτερο μισθό, θα λάβει μέση μηνιαία αύξηση 50 ευρώ για 14 μήνες, με μέσο ποσοστό εισφορών 37%, ήτοι 116 εκ. ευρώ θα προκύψει ως αύξηση εσόδων. Επίσης 191.183 μισθωτοί μερικής απασχόλησης θα λάβουν μέση μηνιαία αύξηση 31 ευρώ για 14 μήνες, με μέσο ποσοστό εισφορών 37%, ήτοι 31 εκ. ευρώ θα προκύψει ως αύξηση εσόδων.

Αύξηση στο επίδομα ανεργίας

Με βάση και την οριστική απόφαση για το νέο κατώτατο μισθό, η αύξηση της τάξης του 7,5% συμπαρασύρει προς τα πάνω και το επίδομα ανεργίας, διαμορφώνοντάς το στα 438 ευρώ έναντι 407,25 ευρώ πριν. Αναπροσαρμόζεται και μία σειρά βοηθημάτων κι επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.

Το πόρισμα της ΤτΕ

Επιδράσεις διάχυσης της αύξησης μπορούν να υπάρξουν σε τρία επίπεδα, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε πόρισμα που κατέθεσε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό:

  1. Μια αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει τη σχετική τιμή της μη εξειδικευμένης εργασίας. Αυτό πιθανόν να ωθήσει σε αυξημένη ζήτηση για κάποιους τύπους εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει τη μη εξειδικευμένη εργασία, αυξάνοντας έτσι τους μισθούς για εργαζομένους που αμείβονται με μισθό μεγαλύτερο του κατώτατου.
  2. Μπορεί ν’ αυξήσει τους μισθούς εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας.
  3. Η αύξηση του κατώτατου μπορεί ν’ αυξήσει τον μισθό επιφύλαξης (reservation wage) σε ορισμένους κλάδους για άτομα που αναζητούν εργασία, έτσι ώστε οι εργοδότες σε αυτούς του κλάδους να χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.

Η ΤτΕ καταλήγει στο συμπέρασμα πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 1% οδηγεί σε αύξηση του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης στις επιχειρήσεις κατά 0,44%.

1.227,24 ευρώ ο μέσος (μεικτός) μισθός

Στα 1.227,24 ευρώ ανέρχεται ο μέσος (μεικτός) μισθός πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το Φεβρουάριο, με τους άντρες να έχουν τα «ηνία» των υψηλών αμοιβών. Ένας στους τρεις υπαλλήλους, όμως, λαμβάνουν μισθό που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 451,2 ευρώ, χαμηλότερο δηλαδή και απ’ τον κατώτατο. Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ για το Φεβρουάριο, το 35,9% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει καθαρό μηνιαίο μισθό 392,54 ευρώ.

Τα στοιχεία του Φορέα:

  • Το σύνολο των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 2.223.666 μισθωτούς.
  • 1.486.767 είναι το σύνολο των ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση (65,3%).
  • 773.685 είναι το σύνολο των ασφαλισμένων με μερική απασχόληση (34,7%).
  • Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης διαμορφώνεται στα 1.227,24 ευρώ (μεικτά).
  • Ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 451,20 ευρώ (μεικτά).

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: