Ψηφιακό μουσείο, διαδραστικές υπηρεσίες και ανάδειξη 2.500 σημείων της Δυτικής Ελλάδας, μέσω ΕΣΠΑ

Με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης υπέγραψε σύμβαση με την ανάδοχο του έργου Space Hellas, τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου 2021. Πρόκειται για τρεις δράσεις, που δίνουν έμφαση σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και χρηματοδοτούνται με 1.967.880 ευρώ απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020», στο πλαίσιο των έργων «Ανάπτυξη Ψηφιακών Πολιτιστικών Υποδομών».

Οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι ένα μόνο μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκδηλώσεων που έχει διαμορφώσει η Περιφέρεια, προκειμένου η Δυτική Ελλάδα, το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, ν’ αποτελέσει το επίκεντρο των επετειακών εορτασμών για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

«Το ψηφιακό μουσείο και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα αποτελέσoυν την κορωνίδα των δράσεων μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όχι μόνο για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Είναι ένα παράδειγμα δημιουργικής αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ, γι αυτό και είναι στραμμένο στη Δυτική Ελλάδα το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το αποτέλεσμα θα είναι διαφήμιση για τη χώρα, για το ΕΣΠΑ και φυσικά για τη Δυτική Ελλάδα. Για όλους αυτούς τους λόγους προσδοκούμε τάχιστη και υψηλής ποιότητας υλοποίηση του έργου» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης.

Σύμφωνα με την σύμβαση σε διάστημα έξι μηνών η ανάδοχος αναλαμβάνει να ολοκληρώσει και να παραδώσει:

  • Ψηφιακό κινητό μουσείο για τον ιδιαίτερο ρόλο της Δυτικής Ελλάδας στην Επανάσταση του 1821, το οποίο θα περιοδεύσει σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας και στη συνέχεια θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Το πρωτοποριακό έργο αναδεικνύει την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μέσω αξιοποίησης ψηφιακών διαδραστικών τεχνολογιών, όπως εικονικός ξεναγός, διαδραστική ολογραφική προθήκη, διαδραστικό τραπέζι, σταθμούς πληροφόρησης, Info Point – Stand, εικονικό βιβλίο, εκθετήριο ολογράμματος, εικονική ένδυση – Interactive Fitting Room, portal, εφαρμογές κινητών, internet και κοινωνικά δίκτυα κ.ά.
  • Ψηφιακές υπηρεσίες και ψηφιακό περιεχόμενο για σημεία ειδικού ενδιαφέροντος στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία που θα είναι διαθέσιμα στο κοινό με πολυεπίπεδο τρόπο και συγκεκριμένα: α) μέσω πύλης προβολής (portal) περιεχομένου και υπηρεσιών, β) μέσω εφαρμογής έξυπνων συσκευών, χωρίς απαίτηση σύνδεσης στο διαδίκτυο με χρέωση του ενδιαφερόμενου και χωρίς απαίτηση εγκατάστασης εφαρμογής, τοπικά, μέσω ασύρματων σταθμών προβολής περιεχομένου, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα πληροφορούν τον επισκέπτη για 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας.
  • Περιγραφικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τον πολιτισμό της Δυτικής Ελλάδας, με μη εμπορικό σκοπό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για ανοιχτή χρήση (open access).

Οι επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, προγραμματίζονται με διασπορά στο χώρο και το χρόνο, ώστε να διατρέξουν όλη την Περιφέρεια κι εκτός αυτής. Ορισμένες εξ αυτών, όπως το κινητό μουσείο και οι ψηφιακές υπηρεσίες, θα παραμείνουν ως θεσμός προσελκύοντας επισκέπτες και στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη ανάπτυξη της Περιφέρειας.

«Η Δυτική Ελλάδα, η γη της φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τότε, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής που σηματοδοτούν ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο για τις γενεές που έρχονται. Ένα από τα εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σήμερα, είναι το έργο των ψηφιακών υπηρεσιών που συμβασιοποιούμε σήμερα και θ αποτελέσει παρακαταθήκη» ανέφερε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας, αρμόδιος για τον συντονισμό των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος και η Προϊσταμένη της Ειδικής Περιφέρειας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες