Προχωρούν οι διαδικασίες για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι

Το κτήμα «Polder» παραχωρείται στις Ενεργειακές Κοινότητες

Την παραχώρηση του κτήματος «Polder» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς τις 7 Ενεργειακές Κοινότητες, για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή. Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης εισηγήθηκε την δωρεάν παραχώρηση όλου του κτήματος στο Μεσολόγγι, μία έκταση που είχε παραχωρηθεί απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια, με σκοπό την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών.

Ο κ. Δημητρογιάννης ανέλυσε όλα τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων τη διάρκεια της παραχώρησης για 39 έτη, τις νομικές υποχρεώσεις και δικαιώματα, την απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας κερδοσκοπικού χαρακτήρα εντός του ακινήτου κ.ά. Με συντριπτική πλειοψηφία η Επιτροπή αποδέχθηκε την εισήγησή του κι ενέκρινε την παραχώρηση του ακινήτου.

Παράλληλα ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες τεχνικές και οικονομικές μελέτες, που αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τα οικονομικά οφέλη, όλες οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, όπως και η σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων και ψηφιακών χαρτών. Ήδη, μάλιστα, έχει ξεκινήσει η σύνταξη των απαραίτητων φακέλων για κατάθεση του αιτήματος αδειοδότησης του έργου απ’ τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε σύντομα να εγκριθούν και οι όροι σύνδεσης του έργου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Δημητρογιάννης σχολίασε: «Από το Νοέμβριο του 2021, που ολοκληρώθηκε η σύσταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, διανύσαμε μια μεγάλη απόσταση σε σύντομο χρόνο, ώστε να διεκπεραιώσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, μελέτες και αδειοδοτήσεις που απαιτούνταν για αυτό το σύνθετο έργο ενέργειας. Με την παραχώρηση του κτήματος και την ολοκλήρωση όλων των μελετών, προχωρούμε στο επόμενο στάδιο, αυτό της προετοιμασίας των αιτημάτων όρων σύνδεσης προς τον ΔΕΔΔΗΕ, διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης, για να επισπευστεί και η σχετική έγκριση. Νυχθημερόν, με μια ομάδα άξιων συνεργατών, εργαζόμαστε συστηματικά για την τάχιστη υλοποίηση του καινοτόμου και απαραίτητου ενεργειακού έργου, που θα ελαφρύνει τα κόστη σε Περιφέρεια, Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και Δήμους, καθώς και σε 305.000 συμπολίτες μας. Ιδίως στην παρούσα περίοδο με την ενεργειακή κρίση, το έργο αυτό καθίσταται αδήριτη ανάγκη πλέον».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος