Πρωτιά του 5ου Λυκείου Αγρινίου σε Διεθνή Διαγωνισμό οπτικοακουστικής και ψηφιακής δημιουργίας

Το 5ο ΓΕΛ κατέκτησε το 1ο βραβείο με το ντοκιμαντέρ «Ο καπνός που… έσβησε», ένα οδοιπορικό στην καπνοκαλλιέργεια και στην επεξεργασία του καπνού στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου

Το πρώτο βραβείο απέσπασε το 5ο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Αγρινίου στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό οπτικοακουστικής και ψηφιακής δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι η ιστορία της πόλης σου», με το ντοκιμαντέρ «Ο καπνός που… έσβησε». Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου (11 το πρωί) στην Εθνική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το Σχολείο του Αγρινίου παρέλαβε το βραβείο του σε μια αίθουσα γεμάτη από μαθητές, εκπαιδευτικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, την υπεύθυνη προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και εκπροσώπους πολλών φορέων.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν Σχολεία από την Ελλάδα, την ομογένεια, την Κύπρο και από άλλες χώρες που έχουν μια σύνδεση με τον Ελληνισμό και την ιστορία μας.

«Ο καπνός που…έσβησε»

Το ντοκιμαντέρ «Ο καπνός που… έσβησε» είναι ένα οδοιπορικό στην καπνοκαλλιέργεια και στην επεξεργασία του καπνού στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Μία διαδρομή στην ιστορία του φυτού και κυρίως στο αποτύπωμά του στη σύγχρονη ζωή της πόλης, μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών ντοκουμέντων, αλλά και τις μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν άμεσα ή έμμεσα τα καπνά, συνέβαλαν δε καθοριστικά στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ.

Οι μαθητές Ευαγγελία Κωστακιώτη, Ευαγγελία Πολίτη και Ευάγγελος Παπαϊωάννου, σε συνεργασία με την υπεύθυνη καθηγήτρια φιλόλογο κα. Κωνσταντίνα Λύρα, ερεύνησαν, διάβασαν, αναζήτησαν υλικό, κατέγραψαν μαρτυρίες, συνεργάστηκαν, χρησιμοποιήσαν εργαλεία πληροφορικής, γνώρισαν καλύτερα την ιστορία της πόλης. Τα συμπεράσματα πολλά και μερικά… κάπως πικρά.

Το ντοκιμαντέρ έχει αναρτηθεί στο Φωτόδεντρο, που είναι ο Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αποτελεί κεντρική e-υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ενοποιημένη αναζήτηση και διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στα σχολεία. Είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://photodentro.edu.gr/i-create/r/8545/1456 για όποιον θέλει να το αξιοποιήσει.

Πολύτιμοι βοηθοί στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ, είτε με την κατάθεση μαρτυριών είτε την προσφορά υλικού, ήταν η κα. Αγγέλη Μαρία (φιλόλογος και διδάκτωρ Κοινωνικής Λαογραφίας), η κα. Ζανιά Βασιλική, η κα. Τζογάνη Γιούλα (μέλος της ομάδας «Δρω»), ο κ. Σαρλής Νώντας (σκηνοθέτης), ο κ. Σεφεριάδης Γιώργος (εκπαιδευτικός του σχολείου) και ο κ. Φούντας Στέλιος (εκπαιδευτικός).

«Ιδιαίτερη τιμή και χαρά»

Σε ανακοίνωσή τους, ο Διευθυντής του Σχολείου Δρ. Φώτης Λαζαρίνης και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου ΓΕΛ υπογραμμίζουν: «Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μας απένειμαν αυτή τη διάκριση» και τονίζουν: «Μέσα απ’ αυτό το ταξίδι θελήσαμε να καταθέσουμε τη δική μας ματιά στη σημασία της καπνοκαλλιέργειας για τον τόπο μας».

»Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια και να μοιραστούμε μαζί τους την ιδιαίτερη χαρά και την τιμή για τη βράβευσή μας. Τέλος, θα θέλαμε με αφορμή τη δική μας εμπειρία, να εκφράσουμε την ελπίδα πως «ο καπνός… που έσβησε» θα αποτελέσει θέμα προβληματισμού και περαιτέρω διερεύνησης, ώστε να αποτυπωθούν επισταμένα οι επιπτώσεις από την κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας και να δοθούν κάποιες απαντήσεις για τη σημερινή κατάσταση σε επίπεδο, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠΑΙΘ, το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.).

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες