Τρίτη, 20 Ιανουαρίου, 2026

Πρώτη κατοικία: Τον Φεβρουάριο οι πρώτες επιδοτήσεις

Κοινοποίηση

Το πρόγραμμα προβλέπει κρατική επιδότηση μέχρι το 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, από 70 έως 210 ευρώ για διάστημα 15 μηνών

Στα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η επιδότηση των μόλις 20 ευάλωτων δανειοληπτών που η πρώτη κατοικία τους οδεύει προς τον πλειστηριασμό κι έγινε αποδεκτό το αίτημά τους για ένταξη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας που θα καλύψει το κενό μέχρι τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, βάσει των όσων προβλέπει ο Πτωχευτικός Κώδικας.

Το ενδιαφέρον των δανειοληπτών που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού είναι σχεδόν ανύπαρκτο, είτε επειδή δεν υπάρχει ή κατάλληλη ενημέρωση είτε γιατί υπάρχει αίσθηση… χαλάρωσης λόγω της εκκρεμότητας σχετικά με τη νομιμοποιήση των servicers να κάνουν πλειστηριασμούς σε συνδυασμό με το …προεκλογικό κλίμα.

Σύμφωνα τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους που δημοσιεύει η Ημερησία, από 15/9/2022 μέχρι και 31/12/2022 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 20 ευάλωτοι δανειολήπτες, 89 αιτήσεις είναι υπό αξιολόγηση και 53 αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τους 20 που έχει εγκριθεί η αίτησή τους, ώστε ν’ αρχίσουν να λαμβάνουν την επιδότηση και στη συνέχεια, σταδιακά, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των 89 εκκρεμών αιτήσεων.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα προβλέπει κρατική επιδότηση μέχρι το 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, από 70 έως 210 ευρώ για διάστημα 15 μηνών. Επίσης προβλέπεται αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις). Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των 15 μηνών που είναι σε ισχύ το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για το ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης της α’ κατοικίας προβλέπεται:

  • Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης έχει λάβει χώρα σε προγενέστερο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από τις 15.9.2022. Δηλαδή, για τις παλαιότερες περιπτώσεις η προθεσμία έληξε στις 15 Νοεμβρίου.
  • Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή.

Η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη

Για να ενταχθεί ένας οφειλέτης στο ενδιάμεσο πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει «Βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη» που εκδίδεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι αιτήσεις στη συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζουν αύξηση, καθώς από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του χρόνου «μπήκαν» στο σύστημα περίπου 2.600 νέες. Πιστοποιητικό ευαλωτότητας έχουν λάβει 929 δανειολήπτες, ενώ 7139 αιτήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Μη επιλέξιμοι κρίθηκαν 311 αιτούντες και 2985 αιτήσεις ακυρώθηκαν.

Το μέσο οικογενειακό εισόδημα των 929 δανειοληπτών που κρίθηκαν και επισήμως «ευάλωτοι» διαμορφώνεται στα 6437 ευρώ και μέση αξία κατοικίας τα 59.120 ευρώ. Ενώ οι 311 μη επιλέξιμοι δήλωσαν 12.812 ευρώ (κατά μέσο όρο) και αξία κατοικίας 70.915 ευρώ.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: