Προς έκδοση η διδακτορική διατριβή «Αγρίνιο: Νέες μορφές αστικού χώρου και οι αναπαραστάσεις τους, 1900-1980»

Σε φάση έκδοσης η διδακτορική διατριβή του Ηλία (Λίνου) Υφαντή

Στη φάση έκδοσης βρίσκεται η διδακτορική διατριβή του Ηλία (Λίνου) Υφαντή, που αφορά το Αγρίνιο. Η μελέτη 400 σελίδων καταγράφει στο πρώτο μέρος της τις νέες μορφές αστικού χώρου που δημιουργήθηκαν στην πόλη του Αγρινίου την περίοδο 1900-1980, σε συνάρτηση με τις ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Στη συνέχεια έρευνα εστιάζει ενδελεχώς σε δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, γήπεδα, μαρτυρικούς τόπους, δημοτική αγορά, πάρκα, εκκλησίες, νεκροταφεία συγκοινωνιακούς κόμβους κ.ά.

Η χρήση τους αναλύεται με βάση τις κυρίαρχες κοινωνικές, ιδεολογικές και οικονομικές τάσεις που καταγράφονται στην πόλη και που επέβαλε η δημόσια-θεσμική μνήμη. Εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η πλατεία Μπέλλου, Άνω Πλατεία (Στράτου), το Πάρκο, το γήπεδο Παναιτωλικού, ο τόπος εκτέλεσης των 120, κατηργημένοι χώροι, όπως το Σταΐκειο κληροδότημα, φυλακές, ιστορικοί τόποι που συνδέθηκαν με το Αγρίνιο κ.α. Περιέχεται στο παράρτημα, αναλυτικός πίνακας ονοματοδοσίας δρόμων και πλατειών του Αγρινίου ανά κατηγορία ονομάτων, ανάλυσή του με βάση τα κυρίαρχα ιδεολογικά ρεύματα, πίνακας μεταδημοτεύσεων, αποσπάσματα πρακτικών Δημοτικού Συμβουλίου κ.α.

Στο Β΄ μέρος μελετά τις αναπαραστάσεις των χώρων του Αγρινίου στη λογοτεχνία και συγκεκριμένα σε κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

Η διατριβή, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κα Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, υποστηρίχθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου Πατρών που μετεξελίχθηκε σε Ιστορίας-Αρχαιολογίας και έχει έδρα την πόλη του Αγρινίου.

Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Γράμμα.

Η σύνθεση του εξωφύλλου προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του κυρίου Κώστα Πατρώνη.

Σε περίπτωση ενδιαφέροντος για προμήθεια του τόμου συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/ZxxaoRTDvKk4W73v9

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος