Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης με εκπαιδευτικό επίδομα για 1.000 ανέργους της Δυτικής Ελλάδας

«Κατάρτιση Ανέργων, ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων» – Αιτήσεις έως 30/11 για την πρώτη φάση του προγράμματος

Παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο Αχαΐας, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, η νέα δράση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο «Κατάρτιση Ανέργων, ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων». Η δράση, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», στοχεύει στην κατάρτιση και πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε 1.000 άνεργους στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, υποχωρούν οι δείκτες ανεργίας στην Δυτική Ελλάδα, η οποία στις αρχές του 2016 είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα με ποσοστό της τάξης του 30%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 κατατάσσεται στην 5η θέση με ποσοστό 14,6%.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος μίλησε ο Νίκος Θωμόπουλος (Προϊστάμενος Μονάδας Β1 ΕΥΔΕΠ ΠΔΕ), ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν απ’ το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος (2021-2027) και που στοχεύουν στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο προγραμματίζεται να διατεθούν:

  • 16,8 εκ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας
  • 25,938 εκ. ευρώ για την υποστήριξη παιδιών ΑμεΑ με ειδικές μαθησιακές ανάγκες
  • 14,2 εκ. ευρώ για την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων
  • 6 εκ. ευρώ για την υποστήριξη μεταναστών και υπηκόων τρίτων χωρών
  • 7,15 εκ. ευρώ για την προώθηση της ενεργού ένταξης των Ρομά
  • 77,35 εκ. ευρώ για δομές υποστήριξης (Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, δομές φιλοξενίας αστέγων, κ.ά.)

Το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Κατάρτιση Ανέργων, ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων» στοχεύει στη πιστοποίηση των αποκτηθέντων γνώσεων και των δεξιοτήτων των ωφελούμενων που θα ενταχθούν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα πλέον πρόσφατα δεδομένα που προέκυψαν απ’ την έρευνα του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών για την Αγορά Εργασίας στην Περιφέρεια.

Μέσω του προγράμματος οι ωφελούμενοι θα λάβουν:

  • α) υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής μέσω ατομικών συνεδριών, που θα έχει ως αντικείμενο τη βέλτιστη σύγκλιση των εκπαιδευτικών αναγκών του ωφελούμενου με τα αντικείμενα κατάρτισης,
  • β) υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης 400 ωρών (320 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 80 ώρες Πρακτική Άσκηση),
  • γ) Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή άλλο ισοδύναμο ή τον ΕΟΠΠΕΠ,
  • δ)Εκπαιδευτικό Επίδομα ανά ώρα κατάρτισης και ανά ώρα πρακτικής άσκησης.

Στο πρόγραμμα προγραμματίζεται να ενταχθούν 1000 άνεργοι από τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Τα αντικείμενα κατάρτισης είναι: Στέλεχος Εστίασης – Διοίκησης Μονάδων Εστίασης, Υπάλληλος μαγειρικής – Εστιατορικής τέχνης, Υπάλληλος Διοικητικής Υποστήριξης, Πωλητής Λιανικής, Πωλητής – Στέλεχος Εξαγωγικού Διεθνούς Εμπορίου, Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου (E-Commerce).

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στο katartisou-pde.gr και ο πρώτος κύκλος αιτήσεων ξεκίνησε από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι 30 Νοεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος