Έρχεται πρόγραμμα 420 εκ. ευρώ για 10.000 νέους αγρότες-γεωργούς

Τον Οκτώβριο ξεκινά η προκήρυξη για τους νέους αγρότες – γεωργούς – Προκαταβάλλεται το 70% του ποσού

Κεντρικός ομιλητής στο πάνελ «Η Χρήση Νέων Τεχνολογιών Στη Σύγχρονη Γεωργία» του Thessaloniki Helexpo Forum ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, όπου αναφέρθηκε στην Κλιματική Κρίση και στην αύξηση των διατροφικών αναγκών, ως αποτέλεσμα της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. «Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αξιοποιούμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Ταμείο Ανάκαμψης και παράλληλα αναπτύσσουμε δραστηριότητες, ώστε να «πρασινίσουμε» τον κύκλο παραγωγής» επισήμανε αρχικά και συνέχισε:

«Μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα, μειώνουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων, ενισχύουμε τη χρήση ζωοτροφών, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, εκμεταλλευόμαστε την ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργήσουμε υποδομές (αρδευτικά δίκτυα, εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγματα) για τη σωστή εκμετάλλευση των πόρων».

Εξήγγειλε πως τον Οκτώβριο ξεκινά η προκήρυξη για τους νέους αγρότες – γεωργούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 420 εκ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι κοντά στους 10.000. Τόνισε πως, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, επιταχύνεται ο χρόνος ένταξης των ωφελούμενων και από 9-12 μήνες που ήταν, πρόθεση είναι η ένταξή τους να ολοκληρωθεί σε 6-7 μήνες.

Ο κ. Στύλιος έκανε λόγο, επίσης, για αύξηση του ποσού που δίνεται στους νέους αγρότες-γεωργούς και για προκαταβολή 70% αυτού. Έτσι, οι νέοι αγρότες-γεωργοί, από τα 17.000 έως 25.000 ευρώ που έπαιρναν από τα προηγούμενα προγράμματα, τώρα παίρνουν από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, βέβαια, ξεκαθάρισε πως υπόκεινται σε όρους και περιορισμούς και δεν δίνονται, για να σπαταληθούν αλόγιστα. Απώτερος στόχος η βελτίωση της παραγωγικότητας, σε ποσοστό άνω του 30%.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε οικονομική ενίσχυση 80 εκ. ευρώ σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα της χώρας, από το πρόγραμμα για την καινοτομία και σε άλλα 80 εκ. ευρώ σε γεωπόνους για να συνεπικουρήσουν στο έργο των γεωργικών συμβούλων. Ο κ. Στύλιος ανέφερε γενικότερα, πως «μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές από 750 έως 800 εκ. ευρώ, σε προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη και προκηρύσσονται προγράμματα, μέχρι τέλος του 2021, που φτάνουν τα 900 εκ. ευρώ

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος