«Πράσινο φως» για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας, ύψους 628,5 εκ. ευρώ, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Το πρόγραμμα, που διαμορφώθηκε μετά από ανοικτή διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής, τους πολίτες, αλλά και τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων, είχε υποβληθεί τον περασμένο Οκτώβριο και, μετά από διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έλαβε τις τελικές εγκρίσεις.

Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 628.447.198 ευρώ, ποσό προσαυξημένο κατά 33,6 εκ. ευρώ σε σχέση με τον πρώτο κύκλο της διαβούλευσης (594.850.970 ευρώ) και κατά 137,5 εκ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΠΕΠ για την περίοδο 2014-2020.

Με αφορμή την έγκριση του Προγράμματος, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μια μακρά διαδικασία δύο ετών ολοκληρώθηκε πανηγυρικά, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση προϋπολογισμού ύψους 628 εκ. ευρώ, του τρίτου μεγαλύτερου Περιφερειακού Προγράμματος της χώρας. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες, την κοινωνική συνοχή, την οικονομία, το περιβάλλον ακόμα και σε αυτή την πολύ απαιτητική και ευμετάβλητη περίοδο που διανύουμε η οποία απαιτεί σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο του προγράμματος και επαγγελματισμό».

Οι στρατηγικοί στόχοι του νέου ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας είναι:

  1. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην παραγωγή, ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας με όρους καινοτομίας, εξωστρέφειας και ψηφιακής ενίσχυσης
  2. Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και της κυκλικής οικονομίας
  3. Ενίσχυση της κινητικότητας στην Περιφέρεια
  4. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Περιφέρεια
  5. Ενίσχυση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αναλύεται σε 8 Προτεραιότητες, ως ακολούθως:

Σημαντικός αριθμός έργων που θα χρηματοδοτηθούν απ’ το ΕΠ έχουν ήδη ωριμάσει και είτε έχουν ήδη ενταχθεί στο τρέχον ΕΠ ως μεταφερόμενα ή βρίσκονται έτοιμα προς υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης προς την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του ΕΠ, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των υλοποιούμενων έργων αλλά και της συνέχειας των χρηματοδοτήσεων. Το νέο ΕΠ αναμένεται να «ενεργοποιηθεί» αρχές του 2023 με την έκδοση σχετικών προσκλήσεων.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος