«Πράσινο φως» για τη δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίασή του για το 2015, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (29/12) στη νέα αίθουσα στο ισόγειο της έδρας της Περιφέρειας στην Πάτρα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα υπογράψει για το έργο αυτό Προγραμματική Σύμβαση με το ΤΕΕ (τμήματα Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας) και την ΔΕΠΑ Α.Ε., ενώ είναι προφανές ότι η δημιουργία δικτύων Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί τόσο συνέχεια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όσο και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας οι θεσμικοί (Περιφέρεια), επιστημονικοί και τεχνολογικοί φορείς (ΤΕΕ) και η ΔΕΠΑ με έναν κοινό αναπτυξιακό στόχο, μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάνοντας με αυτή την Προγραμματική Σύμβαση, την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την έλευση του φυσικού αερίου» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως έχει ήδη γίνει μία αθόρυβη, αλλά πολύ αποτελεσματική δουλειά.
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Μέσω του Ενεργειακού Σχεδιασμού, τίθεται ουσιαστικό ζήτημα Περιφερειακής Συνοχής, μιας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει, ίσως, η τελευταία για την οποία δεν υπάρχει άμεσο χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση του Ενεργειακού Ισοζυγίου σε μια περίοδο όπου η ανάσχεση της ύφεσης και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής στην εισήγησή του τόνισε πως «η σύμβαση αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία με την ανάπτυξη εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας συμπιεσμένου ή και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται ήδη εγκεκριμένος από την ΔΕΠΑ Α.Ε αποτελώντας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ΠΔΕ να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία που παρουσιάζεται ενόψει και της νέας προγραμματική περιόδου 2014-2020».
Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης επεσήμανε πως βάσει των μέχρι τώρα ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί από τις επιχειρήσεις «με τη χρήση του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εξοικονομούνται περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».
Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ρόκος, ο οποίος τόνισε πως είναι «πρόδηλα τα θετικά αποτελέσματα που αναμένεται να έχει μία τέτοια μελέτη για την Περιφέρειά μας και την επιχειρηματικότητα».
Tο ΤΕΕ, ως ο συνταγματικά θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους, διαθέτει την απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια και εμπειρία και αποδεδειγμένες ικανότητες και εξειδικευμένες γνώσεις στην εκπόνηση μιας τέτοιας στρατηγικής έρευνας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως ο κατεξοχήν φορέας στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και υποδομών.
Η Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογραφεί θα συνεισφέρει στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας, αλλά και της βιωσιμότητας Δημιουργίας Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στη περιοχή και ειδικότερα η έρευνα αφορά τον προκαταρκτικό τεχνικό προσδιορισμό και την εκτίμηση βιωσιμότητας για την δημιουργία εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας συμπιεσμένου ή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην επικράτειά της. Η τεκμηρίωση αυτή πρόκειται να αποτελέσει ένα επιστημονικό εργαλείο για λήψη πολιτικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στο να γίνει πιο ρεαλιστικός και οριοθετημένος ο Ενεργειακός προγραμματισμός για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Περιφέρεια.