Πόσο ακριβότερα θα πληρώσουμε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Πρεμιέρα με τιμή αυξημένη σε σχέση με πέρσι αναμένεται να κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης στα πρατήρια υγρών καύσιμων. Φέτος από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι την ερχόμενη εβδομάδα στις αντλίες των πρατήριων η αναγραφόμενη τιμή θα είναι περίπου 0,97-0,98 ευρώ το λίτρο όταν πέρσι η σεζόν είχε ξεκινήσει με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να κινούνται στα 93 λεπτά το λίτρο.

Οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων σημειώνουν ότι στην περιφέρεια η μέση τιμή θα είναι λίγο πιο πάνω από 1 ως 1,03 ευρώ, ενώ οι αλλαγές που έφερε και φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα οδηγήσει την τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης περίπου στο 1,20 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τους ίδιους στις 15 Οκτωβρίου οπότε και ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αν δεν αλλάξει κάτι στις διεθνείς τιμές, η τιμή στην αντλία θα αναμένεται απαγορευτική για χιλιάδες νοικοκυριά. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναμένεται να υπάρξει αυξημένη ζήτηση.

Άλλωστε η αγορά τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς καθοδική καθώς η συρρίκνωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με τις σημαντικές αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τα καύσιμα ανάγκασε τους καταναλωτές να αναζητήσουν άλλες πηγές ενέργειας για να θερμάνουν τα σπίτια τους όπως για παράδειγμα τη χρήση του φυσικού αεριού. Αρνητικός παράγοντας της ζήτησης φέτος εκτιμάτε ότι θα είναι και το μικρότερο επίδομα θέρμανσης που πρόκειται να δώσει σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Πηγή: in.gr

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος