Πολιτιστική αναδημιουργία στον Δήμο Μεσολογγίου

Πέντε προτάσεις χρηματοδότησης σε δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού

Τρία Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Μεσολογγίου υπέβαλλαν, για πρώτη φορά, προτάσεις σε σχετικές προσκλήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για πολιτιστικές δράσεις. Το Πνευματικό Κέντρο, η Κοινωφελής Επιχείρηση, αλλά και το Κέντρο Χαρακτικής Βάσως Κατράκη ανταποκρίθηκαν με πέντε τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες, εάν εγκριθούν, θ’ αναβαθμίσουν το πολιτισμικό και τουριστικό προϊόν του Δήμου. Εστιάζονται στους εορτασμούς των 200 ετών απ’ την Ελληνική Επανάσταση σε ό,τι αφορά το Πνευματικό Κέντρο και την Κοινωφελή, ενώ το Μουσείο Κατράκη επιδιώκει την μετεξέλιξή του σ’ ένα σύγχρονο πολιτιστικό κύτταρο που θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εμβέλεια και τα μοναδικά έργα της αείμνηστης χαράκτριας.

Πιο συγκεκριμένα το Πνευματικό Κέντρο υπέβαλε τις παρακάτω προτάσεις:

  • Exodus. Μια επετειακή πολυθεματική δράση που θα διασχίσει την πόλη και θα καταλήξει στον Κήπο των Ηρώων όπου και θα δοθεί πολυμεσική μουσική παράσταση με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών που θα εντυπωσιάσουν.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Λιμνοθάλασσας. Ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες αντλούν έμπνευση από τον αγώνα για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και μεταμορφώνουν τον δημόσιο χώρο σε τόπο φιλοξενίας ενός καινοτόμου φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής και ψηφιακών εικαστικών τεχνών. Όλοι αυτοί θα φιλοξενηθούν στο εμβληματικό φυσικό τοπίο της λιμνοθάλασσας.

Η Κοινωφελής προτείνει τα παρακάτω:

  • Ο Τοίχος της Ελευθερίας. Ένα μνημειώδες πρωτότυπο συμμετοχικό έργο τέχνης που ενδυναμώνει τους κοινωνικούς δεσμούς, συνεισφέρει στην αισθητική βελτίωση του δημόσιου χώρου και ενισχύει το αίσθημα του συνανήκειν και την υπερηφάνεια των κατοίκων της πόλης. Δύο καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, θα δημιουργήσουν ένα σχέδιο τοιχογραφίας εμπνευσμένο από τα ιστορικά γεγονότα της πόλης.
  • Το Μεσολόγγι του Κωστή Παλαμά. Προγραμματίζεται για πρώτη φορά συναυλία με πρωτότυπη σύνθεση εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Αυγούστου και η σκηνοθεσία είναι καλλιτέχνη εγνωσμένου κύρους και αξίας.

Για τις παραπάνω προτάσεις υπήρξε στενή συνεργασία με τον πολιτισμικό διαχειριστή του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, την εταιρεία Mentor, η οποία μεταξύ άλλων έχει στο ενεργητικό της την επιτυχή διεκδίκηση της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Τέλος, το Μουσείο Κατράκη υπέβαλλε πρόταση για την «ανάδειξη και προβολή νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς με μουσειακές δράσεις: «ART Residency στο Κέντρο Χαρακτικής Τέχνης Μουσείο Βάσω Κατράκη», αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της συλλογής και την δημιουργία σύγχρονης ιστοσελίδας. Σημαντική στην υλοποίηση της πρότασης για το Μουσείο Κατράκη ήταν η συμβολή της Όλγας Δασκαλή.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος