Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, ΝΑΙ, αλλά ποιες;

Κοινοποίηση

politistiki-ekdilosi

Τα χρόνια εκείνα της αφροσύνης, όποιος μιλούσε για πολιτική προτεραιότητα στον πολιτισμό, γινόταν δακτυλοδεικτούμενος. Διότι, βλέπεις, πριν από την απαξίωση της πολιτικής προηγείται πάντα η απαξίωση της διανόησης!

Στη δίνη, σήμερα, της οικονομικής κρίσης (που δεν είναι μόνο οικονομική) το θέμα τίθεται επί τάπητος εκ νέου. Αυτή τη φορά όμως χωρίς εκείνες τις ανείπωτες προσβολές. Χωρίς όμως και τη διάθεση μιας συγγνώμης, αδερφέ, των αφρόνων που διαψεύστηκαν προς τους εχέφρονες που επιβεβαιώθηκαν.

Εν πάση περιπτώσει, με τη συζήτηση που μόλις άνοιξε, τίθεται κι ένα θέμα ορολογίας: «Τι είναι πολιτισμός;».

Είναι τάχα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των Δήμων ή των Πολιτιστικών Συλλόγων που γενναία χρηματοδοτήθηκαν αμέσως ή εμμέσως από το Δημοτικό (δηλαδή από το Δημόσιο) Ταμείο; Τι πολιτισμό παράγει τάχα μια θεατρική παράσταση που «φέρνει κόσμο», επειδή πρωταγωνιστεί η φίρμα της τηλεόρασης; Τι πολιτισμό άραγε παράγει μία συναυλία που «φέρνει κόσμο», επειδή τραγουδάει το κάθε νυμφίδιο ή το κάθε ψώνιο της TV;

Κανέναν πολιτισμό δεν παράγουν αυτές οι άθλιες «πολιτιστικές εκδηλώσεις»! Είτε πρόκειται για θέατρο, είτε πρόκειται για μουσική, είτε πρόκειται για ποίηση, είτε πρόκειται για λαϊκή παράδοση, είτε πρόκειται για ήθη και έθιμα, είτε για δρώμενα (αχ, αυτά τα δρώμενα…) το άφθονο χρήμα που δαπανάται για καλεσμένους, αλλά και για δεξιώσεις, ου μην αλλά και… άνθη, δεν πάει απλά στο βρόντο, δηλητηριάζει κιόλας τις ψυχούλες των φιλότεχνων.

Πολιτισμός είναι πρωτίστως ο διαλεκτικός τρόπος σκέψης, η ευγένεια του ιδιωτικού και του δημοσίου διαλόγου, η αποδοχή του διαφορετικού και ο σεβασμός στο αντίθετο.

Οι Δήμοι που θέλουν να παράγουν πολιτισμό, πρέπει να κόψουν με το μαχαίρι ΟΛΕΣ τις πολιτιστικές εκδηλώσεις! Και να σκύψουν με αφοσίωση στο έργο που έχει να καταθέσει ο κάθε δημότης. Χωρίς υπερβολές. Χωρίς διογκώσεις. Πρέπει κάποτε να τελειώσει αυτός ο φασιστικός αφορισμός που επιφυλάσσεται ανέκαθεν για κάθε ντόπιο δημιουργό…

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: