Μια φωτογραφική (και βιντεοσκοπική) επιτυχία

Μια φωτογραφική (και βιντεοσκοπική) επιτυχία δείχνει τον καταρράκτη του Μοκιστιάνου για πρώτη φορά με τόσο πολύ νερό. Από τα εκατοντάδες πια βίντεο και τις άλλες τόσες φωτογραφίες του που κυκλοφορούν πια στο διαδίκτυο, η αποτύπωσή του αυτή από τον Δημήτρη Μπίκα αυξάνει το φυσιολατρικό ενδιαφέρον του κατακόρυφα.

Από την πρώτη φωτογραφία του καταρράκτη που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην “Αναγγελία” το 2001 (κι έκαμε αίσθηση φυσικά) κύλησε πολύ νερό στο ρέμα…

Μετά ήρθε ένα εκτενές αφιέρωμα στο ένθετο περιοδικό της “Αναγγελίας”, το “αγοράΖην” (2004 – 2008) και η μαγική του εικόνα διαθόθηκε θαυμαστικά στο Αγρίνιο. Τα επόμενα χρόνια, μέχρι σήμερα, ακολούθησαν αμέτρητες αναρτήσεις επισκεπτών του στο διαδίκτυο που απογείωσαν το ενδιαφέρον για τον καταρράκτη του Μοκιστιάνου και το κατέστησαν ένα από τα πιο μαγικά τοπία της Αιτωλικής γης.

Ο καταρράκτης που τα τελευταία χρόνια έγινε τόπος προορισμού χιλιάδων φυσιολατρών, λόγω της απρόσιτης τοποθεσίας του, ήταν άγνωστος ακόμα και στους πιο κοντινούς χωριανούς. Κι αν δεν ήταν άγνωστος, ήταν σίγουρα κάτι το σύνηθες γι’ αυτούς, χωρίς όνομα. Το δημοσίευμα εκείνο ήταν κατά κάποιο τρόπο “ο νονός” του καταρράκτη, αφού του έδωσε όνομα κι έμεινε.

Οι παλιοί θυμούνται κι ένα γραφικό ξύλινο γεφυράκι στην ποδιά του, απ’ όπου περνούσαν οι Ανωμυρτιώτες για να πάνε στον “Παλιουριά”, όπου είχαν τα σιτάρια τους, πριν τα κτήματα αυτά μετατραπούν σε ελαιώνες. Το μονοπάτι στον “Κούμαρο” που οδηγούσε στο γεφυράκι αυτό, σώζεται ακόμα. Και είναι αυτό που με λίγη φροντίδα μπορεί να κάνει προσβάσιμο τον καταρράκτη ακόμα και σε παιδιά.

Στην ράχη από πάνω του (εκεί που τώρα αρχίζει το δύσβατο – είν’ αλήθεια – “μονοπάτι των κυνηγών” που κατεβαίνει στον καταρράκτη από τη μεριά του “Παλιουριά”) υπάρχουν ορατά ερείπια από το παλαιό μετόχι του μοναστηριού της Μυρτιάς, του Αγίου Νικολάου.

Το τοπίο είναι ένας παραμυθένιος νεραϊδότοπος και κατοικία γερακιών. Υπότιτλος άλωστε του θέματος στο “αγοράΖην” ήταν πετυχημένα “το βασίλειο του γερακιού”.

Το δικαιολογημένο ενδιαφέρον που προκαλεί στους φυσιολάτρες, μπορεί να σημαίνει κι ένα τεράστιο όφελος στη Μυρτιά από κάτω του και στην Αγία Σοφία από πάνω του. Τα δύο χωριά έχουν πολλά να ωφεληθούν από την επισκεψιμότητα που παρουσιάζει αυτός ο μαγικός τόπος. Κακώς δε ο Δήμος Θέρμου αδρανεί τόσα χρόνια και δεν φτιάχνει ασφαλές μονοπάτι πρόσβασης, τόσο από την Αγία Σοφία, όσο και από τη Μυρτιά. Δεν θέλει και πολλά… Κάποιες εργασίες μικρού κόστους χρειάζονται στο μονοπάτι από την Αγία Σοφία κι άλλες τόσες στο μονοπάτι του “Κούμαρου” από τη Μυρτιά.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ