Μεγάλη επένδυση στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλεονεκτήματος της Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί η Περιφέρεια, με έργα και χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 48 εκ. ευρώ! Την πορεία των έργων στον τομέα του Πολιτισμού, που εκτελούνται κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27 και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, απασχόλησαν τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, την Παρασκευή 21 Μαρτίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Παναγιώτης Μπράμος, η προϊσταμένη της ΕΥΔ «Δυτική Ελλάδα 2021-27» Ιωάννα Φαναριώτου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αναλύθηκε η εξέλιξη πέντε έργων που χρηματοδοτούνται με 5,9 εκ. ευρώ από το ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2021-2027 και φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί. Αυτά είναι:
- Αποκατάσταση και ανάδειξη ΙΜ Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Αιτωλοακαρνανίας, με προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ.
- Αποκατάσταση, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, λειτουργικός εκσυγχρονισμός και ανάπλαση άμεσου περιβάλλοντος χώρου ιστορικού κτηρίου Επισκοπείου στο Μεσολόγγι, με προϋπολογισμό 1.750.000 ευρώ.
- Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και φωτισμός ανάδειξης – λειτουργικό Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών, με προϋπολογισμό 610.000 ευρώ.
- Αποκατάσταση ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δαφνιώτισσας Δ. Ήλιδας, με προϋπολογισμό 552.160 ευρώ.
- Στερέωση και δομητική αποκατάσταση του ΙΝ Τιμίου Προδρόμου Σχίνων, Δ. Ζαχάρως Π.Ε. Ηλείας, με προϋπολογισμό 685.000 ευρώ.
Αναφορά έγινε επίσης σε δύο εμβληματικά έργα που συνιστούν μεγάλες παρεμβάσεις για την Πάτρα και το Αγρίνιο. Πρόκειται για τη «Μελέτη για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο για την δημιουργία Διαχρονικού Μουσείου και Πολιτιστικού Χώρου», με συνολικό προϋπολογισμό 26.317.354 ευρώ και τη «Μελέτη και αποκατάσταση Θεάτρου Απόλλων Πατρών, με την λειτουργική επανάχρησή του», με προϋπολογισμό 11.338.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι, οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των έργων.
Παρουσία του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, παρουσιάστηκαν τα τρία νέα έργα, ύψους 3,5 εκ. ευρώ, που εντάσσονται στην εγκεκριμένη ΒΑΑ των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, τα οποία αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας:
- Αποκατάσταση της οικίας του Νέρωνα (Οκτάγωνο), προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ.
- Αποκάλυψη – ανάδειξη Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας Α’ Φάση, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.
- Προστασία και Αποκατάσταση του αναλήμματος του Ανδήρου των θησαυρών του Κρόνιου Λόφου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
Δηλώσεις
«Επενδύουμε στον πολιτισμό με σημαντικά έργα που θέλουμε άμεσα να τα παραδώσουμε στον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας, ώστε να τα χαίρεται, να τα απολαμβάνει και να είναι περήφανος για την ιστορία και τον πολιτισμό του. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να αναδείξουμε το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας της Ηλείας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, σημειώνοντας ότι υπάρχει συναντίληψη με το Υπουργείο σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες υλοποίησης των έργων.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη συνεργασία κι εστίασε στη σημαντικότητα των έργων που θα εκτελεστούν στην Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η ένταξη της ΒΑΑ των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, επιτρέπει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να βοηθήσει και να συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού στην υλοποίηση τριών πολύ σημαντικών έργων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για την τρίτη φάση της αποκάλυψης και ανάδειξης του Γυμνασίου της Ολυμπίας, για την αποκατάσταση του λεγόμενου οκταγώνου, που είναι στην πραγματικότητα αυτό που ο κόσμος ξέρει ως Βίλα του Νερωνα και τον θερμών του Κλαδέου.Είναι τρία έργα μείζονος σημασίας για την Αρχαία Ολυμπία, όχι μόνο γιατί πρόκειται για την αποκατάσταση πολύ σημαντικών μνημείων, αλλά γιατί στην ουσία επιτρέπουν να υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος επίσκεψης των αρχαιολογικό χώρο, άρα και παραμονής στην Αρχαία Ολυμπία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή δυναμική του Δήμου».
Πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Περιφερειάρχη, με τον οποίο έχουμε όλα αυτά τα χρόνια μία εξαιρετική συνεργασία, αλλά και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, ιδιαίτερα την Προϊσταμένη Γιάννα Φαναριώτου, με την οποία όλο το Υπουργείο Πολιτισμού – και οι υπηρεσίες και η πολιτική ηγεσία – έχει μία σταθερή και εξαιρετικά καλή συνεργασία. Όταν τελειώσει και αυτή η προγραμματική περίοδος είναι βέβαιο ότι η Αρχαία Ολυμπία μαζί με τα έργα που ολοκληρώνονται, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Παναγιώτης Μπράμος δήλωσε: «Η ΠΔΕ στηρίζει έμπρακτα τα έργα και τις δράσεις ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Ολυμπιακής Γης, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο πολιτισμός είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, για αυτό και είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας η συμβολή μας στην υλοποίηση έργων που στοχεύουν στη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Πολιτεία, αλλά και με δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, για να αποκτήσει η Ολυμπιακή Γη τη θέση που της αξίζει στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι».