Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Ουρανός απ’ άλλους τόπους» του Σωτήρη Δημητρίου στο κτίριο Χρυσόγελου

Κοινοποίηση

Το Σάββατο 7 Μαΐου

Το βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου, με τίτλο «Ουρανός απ’ άλλους τόπους», παρουσιάζεται στο Κτίριο Χρυσόγελου, το Σάββατο 7 Μαΐου και ώρα 20:00. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την παρουσίαση θα κάνει η φιλόλογος ΜSc Σοφία Λαναρά. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο εκπαιδευτικός Τάσος Ζήκας.

Ο φιλοξενούμενος συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου γεννήθηκε στην Πόβλα Θεσπρωτίας το 1955 και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Το έργο του έχει τιμηθεί με το βραβείο διηγήματος της εφημερίδας «Τα Νέα» (1987), δύο φορές με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω» (η τελευταία το 2002 για το βιβλίο του Η βραδυπορία του καλού), μία φορά με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2013), ενώ το μυθιστόρημά του «Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου» ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. Κείμενά του έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, στο θέατρο. Το τελευταίο βιβλίο του «Ουρανός απ’ άλλους τόπους», είναι ένα τεράστιο εργόχειρο, γραμμένο στην ηπειρωτική διάλεκτο στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να βυθιστεί στη γλωσσική αύρα η οποία αντανακλά τη λαϊκή ψυχή, το ηπειρωτικό ήθος, τον πόνο της ζωής και το ‘αχ’ πολλών βασάνων. Αυτό είναι και η συγκινησιακή δύναμη του έργου, που ισοδυναμεί με ένα συγκεκριμένο είδος αισθητικής αυταξίας. Ο Σωτήρης Δημητρίου στήνει ένα λεκτικό μνημείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του και μαζί στον απλό άνθρωπο και την αίσθηση που έχει για τον κόσμο. Η ζωή μιας ασήμαντης γυναίκας είναι ο μικρόκοσμος μιας ολόκληρης κοινωνίας και μιας ολόκληρης εποχής. Γι’ αυτό η λογοτεχνία τέτοιου είδους αξίζει ως το απαύγασμα του παρελθόντος που μιλά με άλλη γλώσσα στο παρόν.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, σύμφωνα με το Διάγραμμα του Πυρήνα της πολιτιστικής του Δράσης, στο κτίριο Χρυσόγελου υπάρχει τομέας φιλοξενίας δημιουργών με τίτλο «Συνδημιουργοί Χρυσόγελου»/« co-creators». Οι «co-creators» είναι ένα ραντεβού με καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες, στοχαστές, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, ανθρώπους με ιδέες για έναν κόσμο τρισδιάστατα φτιαγμένο, με ψηφία που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας, μέσα από τη δουλειά τους και τη ζωή τους, δίνοντας ένα βήμα στον πολιτισμό.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Περιεχόμενα άρθρου

Διαβάστε επίσης: