Παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανάπτυξη Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας

Θα περιλαμβάνει τρία Ινστιτούτα που θα καλύπτουν τα ερευνητικά πεδία της ιατρικής τεχνολογίας και των φαρμάκων, της τεχνολογίας τροφίμων και της αγροδιατροφής και της πολιτικής της τεχνολογίας

Την οικονομοτεχνική μελέτη, τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, καθώς και την έκθεση συμβατότητας με τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα, παρουσίασαν οι μελετητές, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Η μελετητική ομάδα του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον Καθηγητή Θεοδόσιο Παλάσκα, παρουσίασε τις μελέτες που συνιστούν την επιστημονική τεκμηρίωση της πρωτοβουλίας για την ίδρυση ενός Ερευνητικού Κέντρου εθνικής εμβέλειας με έδρα την Δυτική Ελλάδα, που θ’ αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα ειδικά χαρακτηριστικά και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της περιοχής συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της καλύπτοντας, ταυτόχρονα, κατά τρόπο συνολικό κοινωνικοικονομικές ανάγκες και ερευνητικά πεδία που δεν καλύπτονται από τους ήδη υφιστάμενους ερευνητικούς φορείς της χώρας.

Οι μελέτες στηρίχθηκαν, κατά κύριο λόγο, στην εισήγηση του ΠΣΕΚ και σε ενδελεχή μελέτη του εθνικού και διεθνούς ερευνητικού τοπίου και αφορούν την σύσταση ενός Ερευνητικού Κέντρου, το οποίο θα περιλαμβάνει τρία Ινστιτούτα που θα καλύπτουν τα ερευνητικά πεδία της ιατρικής τεχνολογίας και των φαρμάκων, της τεχνολογίας τροφίμων και της αγροδιατροφής και της πολιτικής της τεχνολογίας.

Μετά την οριστικοποίησή τους, οι μελέτες θα υποβληθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε να τεθούν προς έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ), με στόχο σε σύντομο χρονικό διάστημα την ίδρυση του προτεινόμενου Ερευνητικού Κέντρου.

Δηλώσεις

«Το Ερευνητικό Κέντρο με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης μαζί με τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα της περιοχής ευελπιστούμε ότι θα επιτελέσουν σημαντικό και καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη ενός νέου και ισχυρού «οικοσυστήματος» έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια, ενώ καλούνται να δημιουργήσουν ένα φιλικό προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα περιβάλλον που θα αποτελέσει το σημαντικότερο μοχλό για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Περιγράφοντας τη δομή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαϊμης ανέφερε: «Πιστεύουμε πως υπάρχει ένα επιστημονικό κενό. Υπάρχει η δυνατότητα σύστασης ενός ισχυρού εθνικού, αλλά υπερεθνικού, κέντρου με δημόσιο χαρακτήρα» κι εστίασε στη διασύνδεση του κέντρου με την επιχειρηματικότητα.

Την συνεδρίαση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΠΣΕΚ καθ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, που αναφέρθηκε στα βήματα που ακολουθήθηκαν μέχρι την εκπόνηση των μελετών.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες