Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Παρακολούθηση προστατευόμενων ειδών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών

Κοινοποίηση

Παρατηρήθηκαν αρκετές γραμμωτές νεροχελώνες, αλλά και δύο μυοκάστορες

Ένα θηλυκό κιρκίρι (Anas crecca), ένας καλαμοκανάς (Himantopus himantopus), ένας σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea, ένας καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), καθώς και αρκετές γραμμωτές νεροχελώνες (Mauremys rivulata) παρατηρήθηκαν στην περιοχή του βάλτου Φοινικιάς του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού τον Αύγουστο. Η ημερήσια παρακολούθηση των προστατευόμενων ειδών έγινε από στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Όσον αφορά τις γραμμωτές νεροχελώνες, πρόκειται για ένας είδος χελώνας γλυκού νερού και μαζί με τη στικτή νεροχελώνα αποτελούν τα μοναδικά αυτόχθονα είδη χελωνών γλυκού νερού στη χώρα μας.

Σύμφωνα δε με τη Μονάδα Διαχείρισης, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η καταγραφή της παρουσίας δύο ατόμων μυοκάστορα (Myocastor Coypus). Ο μυοκάστορας, ένα φυτοφάγο υδρόβιο τρωκτικό, κατατάσσεται στα 100 χειρότερα χωροκατακτητικά ξενικά είδη της Ευρώπης, καθώς επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη χλωρίδα των υδροβιοτόπων, στις καλλιέργειες και σε αυγά ορνιθοπανίδας. Η παρουσία του τρωκτικού στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού και σε Προστατευόμενες Περιοχές της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας έχει αρχίσει και λαμβάνει, τα τελευταία χρόνια, ανησυχητική ανοδική πορεία με καταγραφές ατόμων του είδους στον κάμπο Νεοχωρίου, στις εκβολές του Αχελώου, στις λίμνες Λυσιμαχία και Τριχωνίδα και τώρα στον βάλτο της Φοινικιάς.

Παρόλο που η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, βάσει των έως τώρα καταγραφών, είναι ότι η παρουσία του ξενικού αυτού είδους είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο, η στρατηγική της πρώιμης και έγκαιρης αντιμετώπισης είναι πολύ πιο αποτελεσματική και ασύγκριτα πιο οικονομική σε σχέση με την αντιμετώπιση μετά την εδραίωση μυοκαστόρων στην περιοχή. Με γνώμονα αυτό, η Μονάδα Διαχείρισης ενέταξε στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, δράση παρακολούθησης του πληθυσμού του Μυοκάστορα. Στόχος είναι η διαφύλαξη της ισορροπίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων των προστατευόμενων περιοχών αρμοδιότητας της καθώς η προστασία των καλλιεργούμενων εκτάσεων από ενδεχόμενο πολλαπλασιασμό του εν λόγω είδους. Η δράση προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Κάλεσμα της Μονάδας για… παρατηρητές

Καθώς για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας των υδροβιοτόπων απ’ το μυοκάστορα η έγκαιρη ανίχνευση του είναι κρίσιμης σημασίας, η Μονάδα Διαχείρισης καλεί σε συνεργασία τη τοπική κοινωνία. Σε περίπτωση θέασης ατόμου μυοκάστορα επικοινωνήστε με τη Μονάδα στο τηλέφωνο: 2632055094 ή στέλνοντας email στο [email protected].

Δύο ακόμα δράσεις παρακολούθησης

Στο πλαίσιο του ίδιου Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, η Μονάδα Διαχείρισης υλοποιεί δύο ακόμα δράσεις παρακολούθησης ειδών άγριας ζωής στις προστατευόμενες περιοχές αρμοδιότητάς της. Η δράση παρακολούθησης των μυοξών (Glis glis) στο όρος Παναιτωλικό και στο όρος Αράκυνθος περιλαμβάνει χαρτογραφική αποτύπωση και εξάπλωση των τριών ειδών μυωξού δηλαδή δενδρομυωξού, βουνομυωξού και δασομυωξού.

Η δράση παρακολούθησης του νανογωβιού (Economidichthys Trichonis) έχει σαν στόχο την προστασία και τη διαχείριση του νανογωβιού της Τριχωνίδας μέσα από τη διερεύνηση των κινδύνων που υφίσταται ο πληθυσμός του. Ο νανογωβιός είναι ένα ενδημικό ψάρι του συστήματος των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας και θεωρείται το μικρότερο ψάρι του γλυκού νερού της Ευρώπης, καθώς δεν ξεπερνά τα 33 χιλιοστά.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: