Παπαευαγγέλου: «Μικρότερος ο χρόνος επώασης της Όμικρον» – Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα

Μικρότερη είναι και η διάρκεια νόσησης

Για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και τα χαρακτηριστικά της, που την καθιστούν διαφορετική από τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, μίλησε κατά την σημερινή ενημέρωση η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με την ίδια, φαίνεται πως βάσει των έως τώρα δεδομένων, ο χρόνος επώασης της Όμικρον είναι βραχύτερος, ενώ μικρότερη τόνισε πως είναι και η διάρκεια νόσησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα αφού εκδηλώνεται συχνότερα με:

  • Καταρροή 
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση 
  • Φτέρνισμα 
  • Πονόλαιμο

Πιο σπάνια, είπε η καθηγήτρια, οι νοσήσαντες εμφανίζουν, βήχα, πονόλαιμο, υψηλό πυρετό αλλά απώλεια γεύσης-όσφρησης. «Κάνουμε σύσταση να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικό ή εργαστηριακός έλεγχος», επεσήμανε.

«Για την προστασία των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης διευκρίνισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με τρεις δόσεις, επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα ότι προστατεύονται από την βαριά νόσηση» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αποτελεί περισσότερο από ποτέ μονόδρομο, καθώς δήλωσε πως οι ανεμβολίαστοι έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν: «Οι ανεμβολίαστοι  με την κινητικότητα των ημερών και με τη μεταδότικότητα της Όμικρον έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν».

Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει κανένα νόημα οι πλήρως εμβολιασμένοι να επιβεβαιώσουν ένα θετικό ράπιντ τεστ με ένα pcr, «αυτό αφορά τους ανεμβολίαστους που νοσούν πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος