Πακέτο μέτρων ανακοινώνεται στη ΔΕΘ: Αυξήσεις 3,5% στις συντάξεις από το 2024

Νέα επιταγή ακρίβειας, επέκταση του Market Pass, αλλά και νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πακέτο μέτρων αναμένεται να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ρεπορτάζ του newmoney.gr κάνει λόγο για στοχευμένες παρεμβάσεις για τη θωράκιση των πολιτών απέναντι στη συνεχιζόμενη ακρίβεια. Για τους συνταξιούχους αναμένεται νέα αύξηση στις αποδοχές τους γύρω στο 3,5%. Θα καταβληθεί επίσης ένα επίδομα (κλιμακούμενο, από 200, 250 έως και 300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Αναμένονται επίσης μέτρα όπως η παράταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου και, ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου, ένα πιο διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο για μία νέα επιταγή ακρίβειας στο τέλος του χρόνου στους οικονομικά ασθενέστερους. Όλα βέβαια εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τις δυνατότητες και τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι νέες αυξήσεις στους συνταξιούχους θα δοθούν κατ’ εφαρμογήν του σχετικού νόμου. Θα πρέπει, δηλαδή, να είναι ίσες με το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης, διαιρούμενο διά 2. Έτσι, εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και ο πληθωρισμός στο 4,2% (πρόβλεψη Κομισιόν) με 4,5% (πρόβλεψη Προγράμματος Σταθερότητας), οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι γύρω στο 3,5%.

Για όσους συνταξιούχους χάσουν τις νέες αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς σχεδιάζεται να δοθεί και πάλι το ειδικό επίδομα που δόθηκε πέρυσι, 200-300 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Οι επιπλέον ανακοινώσεις

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες ανακοινώσεις, όπως:

  • Επέκταση του Market Pass: Να δοθούν για Νοέμβριο και Δεκέμβριο επιπλέον 44-200 ευρώ, πέραν των 66-300 ευρώ που θα λάβουν το φθινόπωρο περίπου 2,5-3 εκατομμύρια νοικοκυριά και θα αφορά το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.
  • Nέα επιταγή ακρίβειας: Εφόσον προχωρήσει, η επιταγή θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους και θα δοθεί τα Χριστούγεννα. Το κόστος για ένα έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ υπολογίζεται γύρω στα 480 εκ. ευρώ.
  • Νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών: Εξετάζεται η παράταση του μηχανισμού έως το τέλος του χρόνου, ώστε να υπάρχει σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
  • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης: Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι έως το τέλος του χρόνου η τιμή του μαύρου χρυσού δεν θα υποχωρήσει κάτω από τα 87-89 δολάρια, είναι προφανές ότι το πετρέλαιο θέρμανσης δύσκολα θα εκκινήσει στα επίπεδα των 1,41 ευρώ που ξεκίνησε πέρυσι. Πάντως, κάποιες πληροφορίες ήδη μιλούν για αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευτούν οι ευάλωτοι.
  • Συντελεστές ΦΠΑ: Για τη στήριξη της αγοράς αναμένεται ν’ ανακοινωθεί νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και τον πολιτισμό έως τον Ιούνιο του 2024.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται ν’ αναφερθεί και στην ενεργοποίηση σημαντικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θ’ αρχίσουν να ξετυλίγονται το νέο έτος, όπως:

  • Ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας, αλλά θα περάσουν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο. Οι νέες παρεμβάσεις θα αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024 και θα δηλωθούν το 2025 στην Εφορία.
  • Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει αύξηση του βασικού μισθού κατά 70 ευρώ, αύξηση του οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος θέσης, καθώς και σειράς επιδομάτων για τα ειδικά μισθολόγια.
  • Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.
  • Η 3η ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού, με τις διαδικασίες να ξεκινούν στις αρχές του 2024 για να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
  • Τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ από το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα ακίνητά τους.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος