Τρίτη, 14 Απριλίου, 2026

«Όχι» του ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας στα σχέδια για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στον Δήμο Αμφιλοχίας

Κοινοποίηση

Την ακύρωση όλων των σχεδίων για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στον Δήμο Αμφιλοχία ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας, τονίζοντας επίσης: «Να μη δοθεί καμία άλλη άδεια!». Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι «ο λαός έχει πληρώσει και πληρώνει ακριβά τη λεγόμενη “πράσινη μετάβαση”» και υπογραμμίζει ότι «Όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως οδηγό τις πολιτικές της ΕΕ, στήριξαν με πολλούς τρόπους την αύξηση των κερδών των ομίλων της πράσινης ενέργειας».

Το ΚΚΕ εξηγεί ότι αυτό συνέβη ως εξής:

  • Δίδοντάς τους υψηλές εγγυημένες τιμές
  • Διασφαλίζοντάς τους παχυλές κρατικές επιδοτήσεις με αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα ΕΣΠΑ.
  • Διαμορφώνοντας ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ενσωματώνοντας οδηγίες της ΕΕ που μετατρέπουν βουνά και λαγκάδια σε «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» για «fast track» ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά. Έχουν διαμορφώσει νομοθεσία που επιτρέπει φ/β σε βοσκοτόπους και σε Γη υψηλής Παραγωγικότητας.
  • Φέρνοντας απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις που κατάργησαν όρους προστασίας του περιβάλλοντος για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, περιοχές “Natura” και περιοχές προστατευόμενες από τη «σύμβαση Ramsar», ακόμα και σε υδάτινα οικοσυστήματα.

Συνεχίζοντας, το ΚΚΕ αναφέρει αναλυτικά:

«Στο Δήμο Αμφιλοχίας εκτός από βουνά, την Κοιλάδα του Αχελώου, λίμνες, βοσκοτόπια σε Κεχρινιά, Πλατό, στο στόχαστρο μπήκε και ο Αμβρακικός κόλπος και σύμφωνα με δημοσιευμένο “Χάρτη της ΡΑΕΑΥ”, ένας ασφυκτικός κλοιός σχεδιάζεται πάνω και γύρω από την πόλη της Αμφιλοχίας. Αποτέλεσμα να βιώνουμε καθημερινά τις αρνητικές συνέπειες στη γεωμορφολογία των ορεινών όγκων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, αλλά και στην κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

»Τα προβλήματα που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση δεν οφείλονται ούτε στην άναρχη επέλαση των ΑΠΕ, ούτε στην έλλειψη “ενεργειακής δικαιοσύνης και δημοκρατίας”, ούτε στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, όπως υποστηρίζουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κλαψουρίζοντας και για περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη.

»Πλέον υπάρχει πείρα. Αυτή είναι η “κανονικότητα” της “απελευθερωμένης” αγοράς ενέργειας και της “Πράσινης μετάβασης”, που εκτός των άλλων απαξιώνει εγχώριες, φτηνές πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης για να ανοίγει “επενδυτικός χώρος” στα κεφάλαια της “πράσινης” ενέργειας. Αυτή η στρατηγική της απελευθέρωσης μετέτρεψε την ενέργεια-εμπόρευμα σε χρηματιστηριακό προϊόν, εμπόρευμα πανάκριβο για το λαό.

»Για να κατοχυρωθεί η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής, πρέπει οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, αξιοποιώντας όλες τις μορφές ενέργειας. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε ένα αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα ενέργειας, σε ένα κράτος που θα έχει σκοπό του την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών του λαού.

»Αυτός ο τρόπος παραγωγής και λειτουργίας της οικονομίας απαιτεί ριζικές ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας και στο χαρακτήρα της ιδιοκτησίας.

»Ο λαός μας έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του και με την πάλη του μπορεί σήμερα να σταματήσει κάθε περαιτέρω εγκληματικό σχέδιο και να επιβάλει μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ, τα κέρδη των ομίλων, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

»Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για: ΡΕΥΜΑ ΦΤΗΝΟ, ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!»

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: