Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Όταν ο ουρανός βρέχει… ζώα!

Κοινοποίηση

Τα καιρικά φαινόμενα είναι ένα κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου που, σχεδόν πάντα, του προκαλεί μια αίσθηση φόβου καθώς από την αρχαιότητα τα έχει συνδυάσει με την τιμωρία των “ουρανών”. Σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει κάποια άσχημη σχετική εμπειρία όπου αναγεννήθηκαν μέσα μας περίεργα συναισθήματα και απορίες.

Πέρα από τις κλασικές ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν καταγραφεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη ακόμα πιο περίεργα καιρικά φαινόμενα κατατρομάζοντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Στην Αγγλία το 1939 και το 1954 ο ουρανός σκοτεινιάζει και αντί της αναμενόμενης βροχής η πόλη υποδέχεται βροχή από βατράχια, ενώ το 1983 δέχεται βροχή από γυρίνους. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε πόλη της Σερβίας το 2005.

Το 1973 στην πόλη Stuttgart του Arkansas καταφθάνει μια βροχή από κατεψυγμένες πάπιες όπως αναφέρουν τοπικές εφημερίδες, ενώ το 1984 δρόμος κοντά στην περιοχή της Καλιφόρνιας δέχεται βροχή από ψάρια. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα, το 1951 στην Φλώρινα και το 2002 στο Κιλκίς. Φαίνεται ότι τέτοια περίεργα φαινόμενα επισκέπτονταν και πόλεις της Ευρώπης κατά την αρχαιότητα καθώς υπάρχουν αναφορές για τριήμερη βροχή από ψάρια σε πόλη της Ελλάδας κατά τον 4ο αιώνα και βροχή από βατράχους σε πόλη της Ιταλίας το 77 μ.Χ. Πέραν αυτών, κατά καιρούς, έχουν ακουστεί βροχές από σαλιγκάρια, έντομα, σκουλήκια και πρόβατα.

Πίσω όμως από κάθε περίεργο φαινόμενο, όσο “τρελό” και αν είναι για τον άνθρωπο, πάντα υπάρχει μια λογική εξήγηση. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι βροχές αυτές οφείλονται σε ισχυρές καταιγίδες ή σίφωνες όπου κατά το πέρασμά τους μπορούν να απορροφήσουν πολυάριθμα αντικείμενα ή και ζώα μεταφέροντάς σε πολύ μεγάλα ύψη. Συνήθως τα ζώα που απορροφούν είναι αρκετά ελαφρυά γι’ αυτό και το πιο συχνό φαινόμενο είναι τα βατράχια ή μικρά ψάρια των 5 εκατοστών του γλυκού νερού. Στα ύψη αυτά συναντώνται θερμοκρασίες κάτω των 0 βαθμών Κελσίου όπου εκεί παγώνουν. Έπειτα από τα μεγάλα ύψη πέφτουν με τη μορφή βροχής σε τυχαία σημεία του εδάφους.

Όσο περίεργα και αν φαίνονται κάποια φαινόμενα για το νου του ανθρώπου, το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος της Φύσης μας επιφυλάσσει ακόμα πολλές ανεξήγητες εκπλήξεις!

Ιωάννα Καραγεώργου
Ιωάννα Καραγεώργου
Η Ιωάννα είναι πτυχιούχος του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένες ημερίδες πάνω σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, ενώ είχε και εθελοντική συμμετοχή σε περιβαλλοντικές έρευνες στα πλαίσια πτυχιακών εργασιών.
spot_img

Διαβάστε επίσης: