Τη μουσικοθεατρική παράσταση «Αχελώος… το ποτάμι μιλούσε…» παρουσίασε το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αγρινίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στο Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας, την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024. Τη σκηνοθεσία, τα κείμενα και τη διδασκαλία χορωδίας υπογράφει η κ. Ευσταθία Γρέντζελου, ενώ τη μουσική επιμέλεια ο κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος.
Πρόκειται για την πρώτη παράσταση που φιλοξενείται στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου μετά την αναστήλωσή του. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μιας και προσέλκυσε θεατές απ’ όλο το Νομό!
Το Τμήμα μετράει στο ενεργητικό του 16 χρόνια λειτουργίας. Αποτελείται από τις ομάδες χορωδίας και έκφρασης ενηλίκων «Ιάμβη» και εφήβων «Ήβη» και από το Μουσικό Σύνολο «Ηχώ».
Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του τμήματος είναι έντονη και άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο. Το τμήμα έχει ταξιδέψει παραστάσεις σε διάφορες περιοχές επιλέγοντας συχνά ιστορικούς χώρους, αρχαία θέατρα, μουσεία, ενώ έχει συνεργαστεί με φορείς πολιτισμού και γραμμάτων, αλλά και με κοινωνικές δομές. Αξίζει να σημειωθεί πως εισήγαγε ένα μοτίβο παραστάσεων συνδυάζοντας μουσική, θέατρο και εικαστικό περιβάλλον, διαδίδοντας την παράδοση μέσα από συγκεκριμένη αισθητική ματιά και μεταποιώντας αυτή με σεβασμό τη μεταφέρει στο σήμερα.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία, κείμενο, διδασκαλία χορωδίας: Ευσταθία Γρέντζελου
Μουσική επιμέλεια: Γεώργιος Αθανασόπουλος
Εικαστικό αφίσας: Μαρία Φερεντίνου
Συμμετέχουν τα τμήματα:
Χορωδία ενηλίκων «Ιάμβη», υπεύθυνη Ευσταθία Γρέντζελου
Μουσικό Σύνολο «Ηχώ», υπεύθυνος Γεώργιος Αθανασόπουλος
Πηγές, συγγραφείς: Σοφοκλής, Νικόλαος Πολίτης, Κώστας Κρυστάλλης, Γεώργιος Βλάχος, Πέτρος Θέμελης, Ευθύμιος Πριόβολος, προφορικές μαρτυρίες και παραλογές.