Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ολονυχτία αγροτών στο Σύνταγμα – Αποχωρούν μέχρι το μεσημέρι, αποφασίζουν για νέες κινητοποιήσεις

Κοινοποίηση

Περίπου 6.500 αγρότες απ’ όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα

Περίπου 6.500 αγρότες από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιηθούν τα βασικά τους αιτήματα. Στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (20/2) συμμετείχαν 6.500 διαδηλωτές και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ αγρότες όλης της χώρας μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα και με 112 λεωφορεία.

Οι αγρότες ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, καθώς η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Με συνθήματα και πανό, οι αγρότες πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, μετά από περίπου έναν μήνα στα μπλόκα. Οι αγρότες διανυκτέρευσαν το βράδυ στο Σύνταγμα και σήμερα το πρωί θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως έγινε και κατά την προσέλευσή τους στην Αθήνα.

Στα αιτήματά τους σχετικά με το αγροτικό ρεύμα, θέλουν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Οι αγρότες τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Αναφέρθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.

Για την ΚΑΠ, ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα «δεν έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Οι αγρότες παρέμειναν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και γύρω στις 11 το πρωί με 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει συντεταγμένα η αποχώρηση του κονβόι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ορισμένοι αγρότες ήθελαν να παραμείνουν τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί στα μπλόκα, όπου θα αποφασιστούν οι αποκλεισμοί δρόμων ή άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Με τη δυναμική τους μαζική παρουσία στο Σύνταγμα, οι αγρότες ευελπιστούν να έχει παρθεί το μήνυμα στην κυβέρνηση και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

Οι αγρότες, που ζητούν μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Σύμφωνα με τους αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ραντεβού με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον Κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: