Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πολιτικού συμβουλίου της CPMR στην Πάτρα

Κοινοποίηση

Κατσιφάρας: Η Ευρώπη να προχωρήσει σε πολιτικές αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης

Την ικανοποίησή του για την πλήρη επιτυχία με την οποία στέφθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της CPMR εξέφρασε ο Πρόεδρος της CPMR και Περιφερειάρχης των Αζορών Βάσκο Κορντέιρο, κλείνοντας τις εργασίες του ευρωπαϊκού οργάνου που συνεδρίασε στην Πάτρα, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.

Ο κ. Κορντέιρο συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα για την άψογη διοργάνωση, σημειώνοντας πως έγινε εξαιρετική δουλειά από όλα τα στελέχη της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία με υποδειγματικό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια των πολύωρων εργασιών αναδείχθηκαν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις παράκτιες περιφέρειες της Ευρώπης, αλλά και γενικότερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ενώ δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις για σημαντικά θέματα όπως το μεταναστευτικό , όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας , καθώς ήταν και ο εισηγητής του θέματος.

Το μεταναστευτικό ζήτημα

Ο κ. Κατσιφάρας περιέγραψε αναλυτικά , παραθέτοντας στοιχεία, για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 22 χρόνια στο Λιμάνι της Πάτρας με τους μετανάστες, που αναζητούν εναγώνια έναν τρόπο να περάσουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Τα τελευταία χρόνια, ο πόλεμος στη Συρία και η αποσταθεροποίηση στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, ήρθε να διογκώσει περαιτέρω το πρόβλημα. Θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι τουλάχιστον ουτοπικό να σκέφτεται κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κατορθώσει ποτέ να «επαναπατρίσει» έστω και ένα μικρό κλάσμα των αφίξεων σε αυτή, όσο συνεχίζουν να επικρατούν στις χώρες προέλευσης η δυστυχία, ο πόλεμος, η ανασφάλεια, η μιζέρια, η πείνα, η ακραία φτώχια, η κλιματική αλλαγή, οι διαλυμένες και διεφθαρμένες οικονομίες, η πολιτική αστάθεια και τα απολυταρχικά καθεστώτα. Είναι σαν να πετάς μια λαστιχένια μπάλα στον τοίχο και να περιμένεις ότι δεν θα ξαναεπιστρέψει πίσω. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που εγκαταλείπουν τις χώρες καταγωγής τους, είναι τόσο απελπισμένοι, που διακινδυνεύουν την υγεία και τη ζωή τους στην μεγάλη πορεία τους προς έναν ασφαλέστερο και καλύτερο κόσμο, την Ευρώπη. Παλεύουν με τα κύματα, διασχίζουν επικίνδυνες περιοχές και ερήμους, υπομένουν την εκμετάλλευση και την κακοποίηση από αδίστακτους λαθρεμπόρους και διακινητές ανθρώπων. Και όσο τα αίτια θα παραμένουν στις χώρες τους, θα συνεχίζουν να έρχονται από ξηρά και θάλασσα. Και κανένας στρατός, στόλος, φράχτης ή σύνορο δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς τους απεγνωσμένους ανθρώπους, απλά θα τους κάνουν να επιλέξουν άλλες πιο επικίνδυνες και θανατηφόρες διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη» τόνισε ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Υπογράμμισε δε ότι «είναι επιτακτικό να φύγει η Ευρώπη από τη λογική της διαχείρισης της κρίσης και της απλής λήψης διορθωτικών μέσων, καθώς οι προσωρινές λύσεις συχνά έχουν αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, και να στραφεί προς μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και των γενεσιουργών της αιτίων. Και η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συναπόφασης, της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ». Ιδιαίτερα ο κ. Κατσιφάρας στάθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από την Διαμεσογειακή Επιτροπή. Επιτρέψτε μου να τονίσω την εξαιρετική δράση στο θέμα που έχει αναπτύξει η Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω. Η Ομάδα Δράσης της CPMR για το Μεταναστευτικό δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2015, μετά τη δημοσιοποίηση πολιτικής θέσης από το Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής, στα τέλη του 2014, στη Μασσαλία. Από τότε διοργανώσαμε πολλές συζητήσεις και ενέργειες άσκησης πίεσης τόσο ως Διαμεσογειακή Επιτροπή όσο και στο πλαίσιο της Ομάδα Δράσης της CPMR για το Μεταναστευτικό. Συνεισφέραμε στην αύξηση της πολιτικής ευαισθητοποίησης γύρω από τα πρωτόγνωρα μεταναστευτικά ρεύματα που έχουν επιπτώσεις στις περιφέρειές μας, καθώς και γύρω από την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης, πολυεπίπεδης και βασισμένης στην αλληλεγγύη προσέγγισης για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Σας υπενθυμίζω την εκστρατεία «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι», η οποία επιβραβεύτηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και από διάφορες πολιτικές θέσεις».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ανέφερε πως η φωνή μας πρέπει να ακουστεί δυνατά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Στη σημερινή συγκυρία, όπου η Ενωμένη Ευρώπη μας και τα κράτη της βρίσκονται σε φάση ανασκόπησης και πολιτικών αλλαγών, είναι η ευκαιρία μας για να εστιάσουμε στις αδυναμίες του κοινού μας Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, και να αλλάξουμε αυτά που πρέπει να αλλάξουν, με γνώμονα τις κοινές μας αξίες, την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση, την συναπόφαση και την κοινή ευθύνη. Επίσης, πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για εμάς τις Περιφερειακές Αρχές, για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να τραβήξουμε τις εθνικές κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη προς μια καλύτερη, δικαιότερη, ποικιλόμορφη και πιο συμμετοχική Ευρώπη».

Ενημέρωση για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες

Ακόμη δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθούν τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της CPMR για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, που θα διοργανώσει η Πάτρα το 2019.

Μάλιστα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης εκτίμησε ότι θα είναι μια σημαντική ευκαιρία «να αναδειχτεί η ευρύτερη περιοχή ως πόλος ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού και διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, που θα έχουν ως επίκεντρο τον παράκτιο χαρακτήρα της περιοχής».

Επίσης οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τη διάκριση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας», στο πλαίσιο του διαγωνισμού EDEN που φέτος είχε θέμα τον τουριστικό προορισμό. Για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Λιμανιού Πάτρας και την ανάδειξη τουριστικού πλούτου Δυτικής Ελλάδας.

“Ήταν μια σημαντική ευρωπαϊκή διοργάνωση που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Θέλαμε οι εκπρόσωποι των περιφερειών της Ευρώπης να γνωρίσουν τη Δυτική Ελλάδα, για να γίνουν οι πρεσβευτές μας, διαδίδοντας τον πολιτιστικό και τουριστικό πλούτο της περιοχής. Θέλουμε να μιλούν για εμάς στην Ευρώπη, έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Επόμενη ευρωπαϊκή συνάντηση

Να σημειωθεί τέλος πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία για την υποδοχή και την φιλοξενία μιας ακόμη ευρωπαϊκής συνάντησης στην Πάτρα. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 28-29 Ιουνίου 2018 η γενική συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, της οποίας πρόεδρος είναι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: