Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Ο κύβος ερρίφθη: Πιο αυστηρά πρόστιμα για το Πάσχα κι όχι πιο αυστηρά μέτρα

Κοινοποίηση

Στις 27/4 το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιορισμών

Στην αυστηροποίηση των προστίμων για τους παραβάτες και όχι σε μέτρα ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας για το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις 21.00′ έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη διπλασιάζεται το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση στα 300 ευρώ, ενώ θα ισχύσει και αφαίρεση πινακίδων για τα ΙΧ. Επιπλέον, θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ και σε κάθε συνεπιβάτη αυτοκινήτου εκτός από τον οδηγό (σ.σ.: επιτρέπεται να μετακινούνται έως δύο άτομα σε κάθε αυτοκίνητο).

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε, επίσης, ότι οι αρμόδιες Αρχές έχουν λάβει εντολή για εξονυχιστικούς ελέγχους αναφορικά με τον κωδικό Β4 που αφορά τη μετακίνηση για βοήθεια προς συγγενείς ή άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς διαπιστώθηκε κατάχρηση τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να «σπάσουν» τα περιοριστικά μέτρα και να υπάρξουν μετακινήσεις εν όψει του Πάσχα. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα ισχύσει το διπλό πρόστιμο (300 ευρώ για τον οδηγό ΙΧ και 150 για τον συνοδηγό) και θ’ αφαιρούνται πινακίδες ΙΧ.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς, όπως και τα κοιμητήρια αύριο Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ είχε προηγηθεί ΚΥΑ με την οποία το κλείσιμο των ιερών ναών κάθε θρησκείας και δόγματος παρατείνεται έως τις 28 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη διότι οι λειτουργίες στις εκκλησίες δεν τελειώνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα κι ακολουθούν μετά το Πάσχα κι άλλες σημαντικές θρησκευτικές εορτές, καθώς και εορτές άλλων δογμάτων και θρησκειών, όπως το ραμαζάνι.

Την εξέλιξη αυτή είχε προδιαγράψει νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που θα ανακοινώνονταν δεν αφορούν το γενικό πληθυσμό, αλλά τους παραβάτες και την αυστηροποίηση των ποινών. Τούτο προκρίθηκε ως πλέον πρόσφορο μέτρο από την κυβέρνηση, καθώς η ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας που υπήρξε ως σκέψη κι έπεσε στο τραπέζι ως πρόταση είχε πολλές δυσκολίες ως προς την εφαρμογή της, ενώ επικράτησε τελικώς η σκέψη ότι πρέπει να επιστρατευτεί η πειθώ και όχι ο εξαναγκασμός και η αστυνομοκρατία για τη συμμόρφωση των πολιτών προς τα περιοριστικά μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, παράλληλα, ότι η 27η Απριλίου αποτελεί κατ’ ουσίαν την ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει γνωστό το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Το σχέδιο αυτό θα τύχει επεξεργασίας στο Μαξίμου την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι πολίτες θα μάθουν το σχέδιο αυτό όταν έρθει εκείνη η στιγμή στο σύνολό του κι όχι τμηματικά, όπως δηλαδή θα εφαρμόζεται σταδιακά και θα τελεί υπό συνεχή αξιολόγηση κι ενδεχομένως επανεξέταση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι προειδοποίησε ότι η άρση των περιορισμών θα θυμίζει θερμοστάτη κι όχι διακόπτη και πάντοτε προϋπόθεση για να προχωρήσει η κυβέρνηση σ’ αυτές τις αποφάσεις θα είναι να μην υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη τα επόμενα 24ωρα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων και θανάτων από τον ιό.

Πηγή: thecaller.gr

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: