Οι ομάδες «χτίζονται» το καλοκαίρι

Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για το μεγάλο πρόβλημα του Παναιτωλικού και για τη συνέχεια του πρωταθλήματος

Το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα του Ιανουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη στην Super League και ο Παναιτωλικός δίνει τη δική του μάχη για την εξασφάλιση της παραμονής. Το μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει την όλη προσπάθεια, εντοπίζεται στο δημιουργικό κυρίως κομμάτι, κάτι το οποίο ως φυσικό επακόλουθο επηρεάζει και στο σκοράρισμα. Οι διορθωτικές κινήσεις με τις μέχρι τώρα προσθήκες στο έμψυχο υλικό δείχνουν να βοηθούν, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν σαφέστατα ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τα όποια κενά.

Με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και την έλευση του Τραϊανού Δέλλα στον πάγκο της ομάδας, επιχειρήθηκε κατ’ αρχήν η αλλαγή της ψυχολογίας στις τάξεις των παικτών και κατά κύριο λόγο μια διαφορετική διαχείριση στο ρόστερ ώστε να εκμεταλλευτεί η τεχνική ηγεσία το μέγιστο των δυνατοτήτων του έμψυχου δυναμικού. Φάνηκε εξαρχής ότι υπήρχε «δομικό» πρόβλημα στην αγωνιστική παρουσία και εικόνα της ομάδας, αφού κυρίως στον άξονα υπήρχαν ελλείψεις που δεν επέτρεπαν μία πολύ αισθητή αγωνιστική βελτίωση και αυτό οδηγούσε σε έλλειψη δημιουργίας και σε επιθετική ανυπαρξία. Συνεπώς το βάρος δόθηκε πλέον στην ενίσχυση την περίοδο του Ιανουαρίου, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή την περίοδο, άλλωστε δεν υπήρχε και άλλη επιλογή.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση είναι σίγουρα θετικές, αφού αρχικά η προσθήκη του Μανθάτη και κυρίως στη συνέχεια των Μπαρμπόσα και Τσότσαλιτς προσθέτουν στο σύνολο σε ποιότητα και σε λύσεις που δεν είχε πιο πριν. Όμως με βάση τα αποτελέσματα αλλά και την αγωνιστική εικόνα, οι προσθήκες αυτές αν και αποδεικνύονται πολύτιμες δείχνουν ότι δεν επαρκούν.

Όταν χρειάζεται αναδόμηση κυριολεκτικά σε όλο τον άξονα, το εγχείρημα της ενίσχυσης στα μέσα της σεζόν με σαφώς έτοιμους να βοηθήσουν άμεσα παίκτες, οι οποίοι παράλληλα θα πρέπει να είναι και ποιοτικοί για να κάνουν τη διαφορά, δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη υπόθεση. Όσο ποιοτικοί κι αν είναι οι ποδοσφαιριστές που έρχονται και όσο κι αν προσθέτουν στο σύνολο, χρειάζονται και αρκετές προσθήκες και αναπόφευκτα ο χρόνος για να δουλευτούν πράγματα για να «δέσουν» τα κομμάτια του πάζλ ώστε το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό. Με λίγα λόγια αυτή η δουλειά γίνεται το καλοκαίρι στην προετοιμασία, όπου και ο χρόνος είναι επαρκής και οι συνθήκες το ευνοούν. Τότε γίνεται ο σχεδιασμός και «χτίζονται» οι ομάδες. Στα μέσα τις σεζόν μόνο «μπαλώματα» μπορούν να γίνουν, γιατί αφενός πιέζει ο χρόνος αφετέρου η ψυχολογική πίεση δεν βοηθά.

Στην προκειμένη περίπτωση ένας αντικειμενικός κριτής μπορεί εύκολα να διαπιστώσει, πως πέραν των προσθηκών που έγιναν είναι απαραίτητες άλλες τόσες με αντίστοιχη ποιότητα, για να λυθούν παθογένειες και να αποκτηθεί η αποτελεσματικότητα που λείπει. Πρώτη αναγκαία προσθήκη αυτή ενός φορ που να δίνει λύσεις στη γραμμή κρούσης και να καλύπτει την απώλεια του Ματσόλα και την αναποτελεσματικότητα των άλλων διαθέσιμων φορ. Ένας ακόμη δημιουργικός παίκτης στον άξονα αλλά με ποιότητα (ανάλογης του Μπαρμπόσα για παράδειγμα), είναι απαραίτητος σύμφωνα με όσα δείχνει η εικόνα της ομάδας. Χρήσιμη θα ήταν και η προσθήκη ενός ακόμη πλάγιου επιθετικού που θα μπορούσε να δώσει αυτά που δεν μπορούν να δώσουν αυτοί που βρίσκονται στο ρόστερ, δηλαδή ταχύτητα, εξαιρετική πάσα, αλλά και να πατάει περιοχή ώστε να γίνεται απειλητικός στην αντίπαλη εστία και να συνεπικουρεί τον κεντρικό επιθετικό σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

Εννοείται πως αυτοί θα πρέπει να αντικαταστήσουν κάποιους άλλους και να υπάρξουν αποχωρήσεις, αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι το ποδόσφαιρο και κάποια πράγματα δε μπορούν να γίνουν διαφορετικά. Ούτε οι εμμονές σε κάποια πρόσωπα βοηθούν (με το ζόρι δεν γίνεται κανείς ποδοσφαιριστής σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον), ούτε όταν διαπιστωμένα κάποιοι δεν μπορούν να προσφέρουν πια τα απαιτούμενα για τον άλφα ή βήτα λόγο, θα πρέπει μία ομάδα να επιμένει σε αυτούς. Σίγουρα όλο αυτό προϋποθέτει και πρόσθετο οικονομικό κόστος, αλλά πρέπει κάποια πράγματα να μπαίνουν σε μία ζυγαριά. Αν η παραμονή κρίνει το μέλλον της ομάδας, που έτσι είναι, τότε…

Το τι θα γίνει και δεν θα γίνει από εδώ και πέρα στο κομμάτι της ενίσχυσης, θα φανεί πολύ σύντομα. Όσο για τον βαθμό δυσκολίας στο να αλλάξει ρότα η ομάδα αγωνιστικά στον βαθμό που χρειάζεται στην παρούσα φάση και στο πόσο εφικτό είναι αυτό, είπαμε, οι ομάδες «χτίζονται» το καλοκαίρι.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος