Οικονόμου: Άκυρες σε δύο χρόνια οι παλιές ταυτότητες – Τι πληροφορίες θα έχουν οι νέες

Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων ταυτοτήτων

Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ σε δύο χρόνια,τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν οι παλιές, τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Διευκρίνισε ότι, οι νέες ταυτότητες είναι μια νέα πραγματικότητα που θ’ αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις.

Η διαδικασία έκδοσης θ’ ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση -μέσω gov- σε 370 σημεία σε όλη τη χώρα. Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ. 

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων, ο Υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Άσκοπες οι διαμαρτυρίες και οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα 

Ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θ’ αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι. Θα περιέχονται πληροφορίες όπως φύλο, όνομα, επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Ακολούθως είπε ότι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961. «Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ενδεικτικά.

O κ. Οικονόμου τόνισε ακόμη ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα, καθώς σε δυο χρόνια τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Έκανε επίσης λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες, καλώντας την εκκλησία ν’ «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος