Οι σπείρες της Τριχωνίδας (ΦΩΤΟ)

Το εντυπωσιακό φαινόμενο είχε εμφανιστεί ξανά το 2013 και το 2016

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Δημήτρη Μπίκα στην επιφάνεια της Τριχωνίδας το απόγευμα της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2017, παραμονή πρωτοχρονιάς: Μια τεράστια σπείρα που πιάνει σχεδόν όλο το πλάτος της λίμνης!

Η εκπληκτική φωτογραφία που έφερε στην δημοσιότητα η “Αναγγελία”, τραβήχτηκε από ένα γνωστό πανοραμικό σημείο στο Πετροχώρι, στον δρόμο προς Σιταράλωνα, απ’ όπου κάτω και μακριά βλέπει κανείς την Τριχωνίδα κατά μήκος.

Όταν η σπείρα έγινε ορατή από τους τρεις φίλους, ήταν ήδη σχηματισμένη, έμεινε δε σχηματισμένη και ακίνητη μέχρι που έφυγαν, μία ώρα αργότερα, ίσως και περισσότερο.

Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και την ώρα εκείνη επικρατούσε απόλυτη νηνεμία στη λίμνη.

Εξήγηση για το εντυπωσιακό φαινόμενο δεν υπάρχει βέβαια. Κυκλικά υδάτινα ρεύματα κοντά στις όχθες, αλλά και δίνες υπάρχουν στην Τριχωνίδα, και είναι γνωστό. Αν η σπείρα είναι ή δεν είναι αποτέλεσμα αυτών των ρευμάτων, είναι άγνωστο.

Το αποτύπωμα της σπείρας στην υδάτινη επιφάνεια ίσως φανερώνει το ίχνος κάποιου άγνωστου γεωλογικού ή άλλου φαινομένου. Ίσως είναι η αρχή ενός υδροστροβίλου. Αυτό είναι μια λογική σκέψη.

Η φωτογραφία πάντως που τραβήχτηκε παραπέμπει στα περίφημα “αγρογλυφικά” (για τα οποία υπάρχουν πολλές και διάφορες θεωρίες. Η λίμνη, όπως έδειχνε και η φωτογραφία, ήταν εκείνη την ώρα ένας τεράστιος καθρέφτης. Υπάρχουν αμέτρητες άλλες φωτογραφίες (πολλές και από το πανοραμικό αυτό σημείο) που κατά καιρούς δείχνουν σύννεφα να καθρεφτίζονται στην επιφάνειά της. Κι αυτό κάνει τώρα τον καθένα ν’ αναρωτηθεί: Άραγε τι – εκτός από σύννεφο – ήταν στον ουρανό πάνω απ’ τη λίμνη, σε ποιο ύψος, και καθρεφτιζόταν τόση ώρα στην Τριχωνίδα;

Μετά την δημοσίευση της φωτογραφίας στο agriniovoice, ένας αναγνώστης, ο Δημήτρης Σαρρής, παραχώρησε στο site μια φωτογραφία σπείρας (βλ. βασική φωτογραφία του θέματος) που είχε τραβήξει από το Παναιτωλικό όρος στις 2 Ιανουαρίου 2013!

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι και οι δύο σπείρες εμφανίστηκαν την ίδια χρονική περίοδο: Λίγο πριν την πρωτοχρονιά του 2018 η μία και λίγο μετά την πρωτοχρονιά το 2013 η άλλη.

Υπήρξε όμως και συνέχεια: Άλλος αναγνώστης, ο Κωνσταντίνος Μπέσσας έστειλε μία εκπληκτική επίσης φωτογραφία, τραβηγμένη από το Πετροχώρι, το 2016, χωρίς να θυμάται ακριβώς την ημερομηνία της λήψης. Αναφέρει μάλιστα ότι είχε στείλει την φωτογραφία σε Αθηναϊκό τηλεοπτικό κανάλι, δεν ξέρει ωστόσο αν δημοσιεύτηκε ποτέ.

Οι φωτογραφίες αυτές “ειδοποιούν” ότι το φαινόμενο είναι πολύ πιθανό να εμφανίστηκε κι άλλες φορές χωρίς να έχει παρατηρηθεί.

Η σπείρα (μαίανδρος) είναι πανάρχαιο Ελληνικό σύμβολο, έρχεται από την παλαιολιθική εποχή και συμβολίζει τον διαχρονικό Ελληνισμό. Το σχήμα της αποτυπώνεται παντού στη φύση, από τον σπειροειδή γαλαξία μέχρι το ταπεινό σαλιγκάρι. Από τους αρχαίους εθεωρείτο σύμβολο νίκης και ενότητας, σύμβολο του απείρου και της αιώνιας ζωής, αλλά και της αέναης πορείας του Ανθρώπου μέσα στον κόσμο, δηλώνει δε την Ελληνική καταγωγή όλων των πραγμάτων που το φέρνουν πάνω τους.

Εξήγηση για το εντυπωσιακό φαινόμενο δεν υπάρχει βέβαια. Κυκλικά υδάτινα ρεύματα κοντά στις όχθες, αλλά και δίνες υπάρχουν στην Τριχωνίδα, και είναι γνωστό. Αν η σπείρα είναι ή δεν είναι αποτέλεσμα αυτών των ρευμάτων, είναι άγνωστο.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες