“Οι αριβίστες” του Μάκη Σέργιου στο “Βιβλιοτρόπιο”

Την επόμενη Πέμπτη (28/6) η παρουσίαση του βιβλίου

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Μάκη Σέργιου, από τις “Εκδόσεις Ωκεανός”, με θέμα τη φούσκα του χρηματιστηρίου του 1999 και την αφαίμαξη της Ελληνικής Οικονομίας, παρουσιάζεται στο “Βιβλιοτρόπιο” (Καζαντζή 25) την Πέμπτη, 28 Ιουνίου, ώρα 8.30 το βράδυ.

Είναι το πρώτο βιβλίο (700 περίπου σελίδες) ενός δημοσιογράφου (πρώην εκδότη του “Εμπρός” Ναυπάκτου) που διεκδικεί συγγραφικές δάφνες από το πρώτο κιόλας μυθιστόρημά του (εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2017).

Παρουσιάστηκε ήδη σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και, παντού, απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, οι δε πωλήσεις του είναι εντυπωσιακές. Στο πάνελ για την παρουσίαση του βιβλίου θα είναι ο εκδότης του “Μαχητή” Νίκος Κανής, ο συγγραφέας και πρώην εκδότης της “Αναγγελίας” Παντελής Φλωρόπουλος και, φυσικά, ο ίδιος ο συγγραφέας που θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του..

Το μυθιστόρημα «Οι Αριβίστες» του Μάκη Σέργιου εγκαινιάζει μία νέα εποχή στο ανάγνωσμα – θρίλερ! Παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο “Βιβλιοτρόπιο” την Πέμπτη 28 Ιουνίου

Δύσκολα θα μπορούσε ο αναγνώστης να κατατάξει το βιβλίο “Οι Αριβίστες” σε ένα από τα πολλά είδη λογοτεχνίας που αποτελούν τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία…Ωστόσο, αντλεί στοιχεία και από το Αστυνομικό μυθιστόρημα και από το Πολιτικό αντίστοιχο και από το Ερωτικό δράμα! Είναι λίγο απ’ όλα αυτά, αγγίζοντας συγχρόνως και το …Ιστορικό ανάγνωσμα, μια και… “Ιστορία” δεν είναι, σώνει και καλά, η παράθεση των γεγονότων που έλαβαν χώρα πριν από πενήντα, εκατό ή και βάλε, χρόνια! “Ιστορία” αποτελούν και τα γεγονότα που συνέβησαν πριν δύο – τρεις – τέσσερις δεκαετίες! Διαδραματίζεται σε μια ταραγμένη – για τη χώρα μας – εποχή, την περίοδο των “παχιών αγελάδων”, τότε που η φαινομενική ευμάρεια και η επίπλαστη αφθονία αποτελούσε πραγματοποιημένο όνειρο των περισσότερων νέο-ελλήνων!

Η ιστορία εκτυλίσσεται τις ημέρες εκείνες που η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καθόριζε σε μέγιστο βαθμό την ψυχική διάθεση της πλειοψηφίας των κατοίκων αυτής της χώρας, τη συναισθηματική τους αυτάρκεια και τον πολιτικό τους αυτοπροσδιορισμό! Τότε που, ταυτόχρονα, έβγαζε στην επιφάνεια τον Τυχοδιώκτη και τον Τζογαδόρο που ενεδρεύει κάτω από τις δήθεν κοινωνικές μας ευαισθησίες…

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την δημοσιογραφική του εμπειρία με την ανάλογη περιγραφή της πραγματικότητας εκείνων των ημερών ως βάθρο, πάνω στο οποίο στήνει αριστοτεχνικά τη μυθοπλασία του, μπλέκοντας τους τρεις βασικούς του πρωταγωνιστές με πρωτοπαλίκαρα του υποκόσμου, με διεφθαρμένους μπάτσους, με άπληστους τυχοδιώκτες, με αδίστακτους λομπίστες παγκόσμιων οικονομικών εξουσιών, με ασυνείδητους ή ενσυνείδητους “δικτάτορες” και “γκουρού” του επερχόμενου – τότε – αρμαγεδώνα της Πληροφορικής!

Και η συνεκτική ουσία ανάμεσα σε όλους αυτούς, είναι ο έρωτας!…

Ο απόλυτος, ο καταστροφικός, ο απελπισμένος έρωτας που μεταβάλει αναπότρεπτα το θύμα σε θύτη και τον κυνηγό σε θήραμα, λειτουργώντας πότε σαν κινητήρια δύναμη και πότε σαν συνταγή θανάσιμων επιλογών!

Συγχρόνως, η περιγραφή των δράσεων των βασικών του ηρώων (“αντιηρώων”, όπως τους χαρακτηρίζει ο συγγραφέας), απέχει σημαντικά από τα στερεότυπα των συγγραφικών “επιτυχιών”… Η γλώσσα τους είναι ακριβώς αυτή που μιλάμε όλοι μας στην καθημερινή ζωή, οι αδυναμίες και τα ελαττώματά τους είναι εντελώς αναγνωρίσιμα, οι επιδιώξεις και οι φιλοδοξίες τους μοιάζουν με των περισσότερων από εμάς, τα τυχαία περιστατικά των ζωών τους είναι από εκείνα που θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα! Πουθενά δεν υπάρχει η συνηθισμένη απιθανολογία και οι ονειρικές εξάρσεις που συναντάμε, όλο και συχνότερα, στο έργο των περισσότερων σύγχρονων δημιουργών: Ο Μάκης Σέργιος “παίζει” επίμονα με τον ρεαλισμό των εικόνων, των διαλόγων και της δράσης.

Από την άλλη μεριά, το δημιούργημά του βρίθει από σημαντικές πληροφορίες, για τις αιτίες που δημιούργησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει γονατίσει και τη χώρα μας χωρίς, επ’ ουδενί, να κουράζει τον αναγνώστη με δυσνόητες, ειδικές θεωρίες και ορολογίες της οικονομικής επιστήμης.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος