Ο Δήμος Αμφιλοχίας τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (ΦΩΤΟ)

Με την εκδήλωση «Η Φλόγα της Μνήμης»

Με μια σεμνή τελετή, η οποία ξεκίνησε με λαμπαδηδοδρομία και ολοκληρώθηκε με τον πυρρίχιο χορό, ο Δήμος Αμφιλοχίας, μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, τίμησε στο Μπαμπαλιό τα 353.000 θύματα της ποντιακής γενοκτονίας με την εκδήλωση «Η Φλόγα της Μνήμης», που συνδιοργανώθηκε, την Τετάρτη 17 Μαΐου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Μπαμπαλιού «Αξέχαστες Πατρίδες».

Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε όλους τους Δήμους ανά την Ελλάδα που διαθέτουν ποντιακές κοινότητες και πραγματοποιείται με αφορμή την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η οποία πλέον έχει θεσμοθετηθεί ως τοπική γιορτή τιμής και μνήμης.

Κρατώντας συμβολικά αναμμένες λαμπάδες και με τη συνοδεία λυράρη, η πορεία του συγκεντρωμένου πλήθους κατευθύνθηκε προς την πλατεία του προσφυγικού χωριού, όπου και έλαβε χώρα το υπόλοιπο μέρος της τελετής.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αξέχαστες Πατρίδες» και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας Φάνης Κοντοχρήστος, ο οποίος καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις διώξεις που υπέστη ο Ελληνισμός της Ανατολής απ’ τους Τούρκους δυνάστες του, διώξεις οι οποίες έφτασαν στο σημείο πραγματοποίησης γενοκτονίας εις βάρος τους. Ακόμη, εξήρε την προσφορά των «εργατικών και φιλοπρόοδων» Ποντίων που κατέφθασαν και εγκαταστάθηκαν στο Μπαμπαλιό πριν 100 χρόνια ακριβώς, ενώ κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση ν’ ασκήσει πιέσεις προς τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να προχωρήσουν επιτέλους στην αναγνώριση «ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του 20ου αιώνα».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μπαμπαλιού Τάσος Αποστολάκης, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ιδρυτών του Μπαμπαλιού και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν ψαλλεί ο Εθνικός Ύμνος με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Η τελετή έκλεισε με την παρουσίαση του πυρρίχιου χορού από μέλη του Συλλόγου «Αξέχαστες Πατρίδες», ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και την υπόσχεση ότι η μνήμη των 353.000 νεκρών Ποντίων δε θα ξεχαστεί ποτέ στον τόπο μας, όπως δε θα ξεχαστεί και το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες