Ντοκιμαντέρ 20 λεπτών για «το Μεσολόγγι της Ιστορίας και του Πνεύματος»

Από τη «Διέξοδο» και το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» Μεσολογγίου, σε συνεργασία με το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου και στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ διαρκείας 20 λεπτών για την Ιερή Πόλη με τον τίτλο «Το Μεσολόγγι της Ιστορίας και του Πνεύματος». Το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί από το κανάλι Αχελώος TV στις 10 και στις 24 Απριλίου 2021 και ώρα 8.20 το βράδυ.

Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο δοκίμιο της πεζογράφου Ακακίας Κορδόση, το οποίο περιγράφει όλη την εξελικτική πορεία του Μεσολογγίου από την πρώτη εμφάνισή του τον 14ο αιώνα ως καταφύγιο Δαλματών κουρσάρων και ψαράδικος οικισμός έως την μετεξέλιξή του σε ναυτική πόλη και εμπορικό εξαγωγικό κέντρο. Στη συνέχεια αναφέρεται στον 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια του οποίου δημιούργησε τον μεγαλύτερο στόλο της χώρας και συνεχίζει με την ιδιαίτερη πνευματική υπόσταση της πόλης.

Εξιστορεί την καταστροφή του στα Ορλωφικά και καταλήγει με την συμμετοχή του στον Αγώνα και την συγκλονιστική Έξοδο δηλαδή την εθελούσια και προμελετημένη πορεία των Μεσολογγιτών προς τον θάνατο. Των αγωνιστών που με ύψιστο ψυχικό σθένος υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με το πνεύμα τους κατόρθωσαν και νίκησαν την ύλη. Γιατί μπορεί μεν το Μεσολόγγι να έπεσε πλην όμως η πτώση του αυτή οδήγησε στην αφύπνιση των φιλελληνικών αισθημάτων της πανευρωπαϊκής κοινότητας με τελικό αποτέλεσμα το Ναβαρίνο και κατ΄επέκταση στην απελευθέρωση της χώρας.

Οι απαγγελίες έγιναν από τον βαρύτονο Χρήστο Ραμμόπουλο και την ηθοποιό Γιούλη Μαρούση, τη βιντεογράφηση πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Σοκόλας και το μοντάζ – ηχογράφηση ο Νίκος Καλαμπαλίκης. Η επεξεργασία των βιντεοσκοπήσεων έγινε στο Studio SIAMOS στο Μεσολόγγι, ενώ το μοντάζ και η ηχογράφηση στο Studio FREG στο Αγρίνιο.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος