ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: Χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων η Λυσιμαχία

Για τη μετατροπή της λίμνης Λυσιμαχίας σε χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων κατέθεσε Ερώτηση η Νίκη Φούντα, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη ΔΗΜΑΡ και Υπεύθυνη Τομέα Περιβάλλοντος. Η Ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.

“Ας μην πληγώνουμε άλλο την ίδια μας τη γη, τον κινητήριο μοχλό ζωής και ανάπτυξης για εμάς και τα παιδιά μας. Η αντίδραση του κόσμου, δείχνει πως τα πράγματα αλλάζουν. Ας δείξουν και οι αρμόδιοι στον λαό της Αιτωλοακαρνανίας πως αλλάζουνε και οι ίδιοι» δήλωσε η κα Φούντα.

Η παράνομη απόθεση τόνων απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων και χημικών, λίγα χιλιόμετρα μόνο νότια του Αγρινίου, εκτελούν καταστροφικό έργο σε έναν από τους πλέον αξιόλογους φυσικούς οικότοπους της χώρας, η οποία αποτελεί ενιαίο οικοσύστημα με τη λίμνη Τριχωνίδα και μία από τις 196 Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα (Οδηγία 74/409/ΕΚ – Δίκτυο Natura 2000).

Η Βουλευτής, κινητοποιημένη από τις έντονες καταγγελίες των κατοίκων και των εκπροσώπων τοπικών φορέων, ζητά απαντήσεις στα εξής καίρια ερωτήματα: Έχουν διενεργηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη λίμνη Λυσιμαχία; Εάν ναι, ποια τα πορίσματα αυτών; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και ρυπογόνες εναποθέσεις στερεών αποβλήτων και αδρανών υλικών περιμετρικά της λίμνης Λυσιμαχίας, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη σπάνια ορνιθοπανίδα της περιοχής και οδηγούν στη σταδιακή υποβάθμιση του οικοσυστήματος; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η προστασία και η ανάδειξη της λίμνης Λυσιμαχίας που με τη γειτονική λίμνη Τριχωνίδα αποτελούν ενιαίο οικοσύστημα και μία από τις 196 Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα;

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος