ΦΔΛΜ: «Θα μπορέσει η απώλειά της να σταματήσει το γενικότερο έγκλημα τοποθέτησης δηλητηρίων;» – Με τη «θυσία» της «Κέλλυς» αποσοβήθηκε μία ακόμη μαζική δηλητηρίαση του απειλούμενου είδους
Οκτώ μήνες μόνο κράτησε η ελεύθερη ζωή της «Κέλλυς», του πρώτου όρνιου-τοποτηρητή δηλητηρίων, που βρέθηκε νεκρό την Δευτέρα 2-11-2020 στα βουνά της νότιας Πίνδου. Εκεί αναζητούσε την τροφή της, νεκρά ζώα, μετά την επιτυχημένη επανένταξή της στο φυσικό περιβάλλον από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων.
Η απελευθέρωσή της ακολούθησε την τραγική μαζική δηλητηρίαση όρνιων την περασμένη άνοιξη στον Αράκυνθο. Η απελευθέρωση υλοποιήθηκε σύμφωνα με σχετική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία πλειάδας δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών και φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στην «Κέλλυ» είχε τοποθετηθεί πομπός που επέτρεπε τη διαρκή παρακολούθηση των κινήσεών της. Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων (εγκληματική πράξη που διώκεται αυστηρά) και στην πρόληψη περιστατικών μαζικής θανάτωσης όπως εκείνο στην περιοχή του Αρακύνθου.
Τα στοιχεία του πομπού έδειξαν ότι όλο το καλοκαίρι η «Κέλλυ» πέρασε τον χρόνο της κυρίως στα Άγραφα, κουρνιάζοντας στις περισσότερες απόκρημνες κορυφές, αγναντεύοντας τα αμόλυντα μαγευτικά τοπία της Πίνδου, αλλά στα ημερήσια ταξίδια της έφτανε ως τις βουνοκορφές του Περιστερίου και των Τζουμέρκων. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ποτέ δεν επισκέφθηκε τις αποικίες των Ακαρνανικών, ίσως γιατί δεν πρόλαβε ν’ ακολουθήσει τα «ντόπια» όρνια στο «χειμάδι» τους, με τα οποία έζησε αρμονικά μαζί όλο το καλοκαίρι στα ορεινά λιβάδια, ακολουθώντας τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους.
Δυστυχώς, την περασμένη εβδομάδα, ο δορυφορικός πομπός της έδειξε ασυνήθιστη πτώση θερμοκρασίας σώματος, η αναπάντεχη σταθερότητα του στίγματος οδήγησε σε άμεση κινητοποίηση του Δασαρχείου Αμφιλοχίας που βάσει του τελικού στίγματος του πομπού εντόπισε και περισυνέλλεξε το νεκρό όρνιο που παρέλαβε κατόπιν ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων.
Είναι πολύ σημαντικό το ότι εντοπίστηκε άμεσα και ο χώρος όπου πιθανώς χρησιμοποιήθηκε το δηλητηριασμένο δόλωμα από τον ειδικό σκύλο εντοπισμού δολωμάτων «Κούκι» με τη συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Έτσι, με τη «θυσία» της «Κέλλυς» αποσοβήθηκε μία ακόμη μαζική δηλητηρίαση του απειλούμενου είδους των ορνέων σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και τη Νότια Πίνδο. Έγινε δε ενδελεχής συλλογή πειστηρίων και εργαστηριακών δειγμάτων για την εξιχνίαση του εγκλήματος, που θα αποσταλούν άμεσα από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων αρμοδίως για περαιτέρω ενέργειες.
Ταυτόχρονα οργανώσεις από την Σερβία και την Βουλγαρία που παρέχουν τεχνογνωσία και των οποίων μαρκαρισμένα όρνια και οι σπάνιοι μαυρόγυπες έχουν έρθει ήδη για να ξεχειμωνιάσουν στην περιοχή, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων και τον Φορέα Διαχείρισης που επιτηρούν τις πτήσεις των πουλιών και του Δασαρχείου Αμφιλοχίας που εποπτεύει τον χώρο, δικτύωσαν και εντατικοποίησαν τις ρυθμίσεις των πομπών για άμεση κινητοποίηση σε επόμενο κρούσμα, που σε συνεργασία με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία και τους θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, βρίσκονται πλέον σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.
Ο Φορέας Διαχείρισης υπενθυμίζει ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα, που διώκεται από το Νόμο και απειλεί τόσο τα ζώα όσο και την Δημόσια Υγεία.