Νέες επιδοτήσεις για καύσιμα και ενέργεια από Σεπτέμβριο

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία τιμών της αγοράς φυσικού αερίου

Δημοσιονομικό χώρο για παροχή νέων μέτρων ανακούφισης κατά της ακρίβειας, για μετά τον Σεπτέμβριο, αρχίζει να διανοίγει και πάλι η κυβέρνηση. Πριν καν διαθέσει τα 300 εκ. ευρώ για το Power Pass τον Ιούλιο, ο Ιούνιος έκλεισε με κρατικά έσοδα από φόρους 875 εκ. συνολικά. Δημιουργείται έτσι ένα νέο «μαξιλάρι», το οποίο -ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις- θα διαφανεί αν θα έχει συνέχεια και αν φτάνει λόγω διεθνούς περιβάλλοντος.

«Η Οικονομία μας προσφέρει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασπίδα για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό με δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα» λένε αρμόδιες πηγές στο newmoney, αν και τυχόν νέες αυξήσεις στην τιμή φυσικού αερίου απειλούν να εξανεμίσουν τα περιθώρια αυτά πριν καν σχηματιστούν.

Μία πρώτη εκτίμηση των προσωρινών στοιχείων δείχνει ότι τον Ιούνιο:

  • στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν 875 εκ. ευρώ περισσότερα έσοδα από φόρους, απ’ όσο προβλεπόταν
  • καταγράφεται υπέρβαση εσόδων 25% έναντι των αναμενομένων
  • η αύξηση εισπράξεων φόρων είναι εν μέρει απόρροια των ανατιμήσεων. Ωστόσο, είναι υπερδιπλάσια από εκείνη του πληθωρισμού (12% τον Ιούνιο) που ώθησε προς τα πάνω τις τιμές και τα έσοδα από έμμεσους φόρους.
  • το υπόλοιπο μέρος των αυξημένων κρατικών εισπράξεων συνδέεται με την αύξηση της κατανάλωσης και την πορεία της οικονομίας, που δείχνει αντοχές και στο άκρως αρνητικό β΄ τρίμηνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Τουρισμός θεωρείται «κλειδί» της επιτυχίας αυτής καθώς τα στοιχεία των αφίξεων δείχνουν η Ελλάδα είναι ίσως πλέον η μόνη χώρα της ΕΕ με αύξηση των αεροπορικών πτήσεων από το εξωτερικό.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία τιμών της αγοράς φυσικού αερίου, που επηρεάζει το σύνολο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής οικονομίας. Όλα φαντάζουν αβέβαια έως τουλάχιστον τις 21 Ιουλίου, όπου θα κριθεί αν θα λειτουργήσει ξανά ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 1, αλλά αν οι τιμές «προσγειωθούν» ελαφρώς από τα 162 -180 που κινούνται τελευταίως, τότε το περίσσευμα εσόδων του Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει την βάση νέων σχεδίων επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το φθινόπωρο.

Ενθαρρυντικό θεωρούν πάντως στο οικονομικό επιτελείο ότι, εκτός από τις ασκήσεις αυτάρκειας ενέργειας και ρεύματος που κάνει η χώρα με υποκατάσταση αερίου από λιγνίτη και ανανεώσιμες ΑΠΕ (φέτος θα μπουν διπλάσιες από ό,τι το 2019) «ο κόσμος προσέχει πιο πολύ την ενεργειακή κατανάλωση πλέον. Κράτος και πολίτες κάνουν προσπάθεια για εξοικονόμηση που ούτε κατά διάνοια υπήρχε πριν» τονίζουν, εισφέροντας πολλαπλά στη μείωση της εξάρτησης και στη θωράκιση της χώρας και της οικονομίας από τη διεθνή κρίση.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος