Νέα μέτρα: Διπλασιάζεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος – Διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης

Ανακοινώσεις της κυβέρνησης στον απόηχο της όξυνσης της ενεργειακής κρίσης

Τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το πρωί της Παρασκευής (8/10), στον απόηχο της όξυνσης της ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενισχύεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με διπλασιασμό αυτής και ιδιαίτερη μέριμνα στα νοικοκυριά με κοινωνικο τιμολόγιο. Επίσης διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ προσαυξάνεται το επίδομα για κάθε τέκνο, αλλά και το ελάχιστο ποσό για το επίδομα.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός, το κράτος:  

  1. Ενισχύει την έκπτωση ρεύματος με διπλασιασμό αυτής μέχρι τέλος του έτους και ειδική πρόνοια για νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο. Το κόστος της έκπτωσης ανέρχεται στα 326 εκ. ευρώ
  2. Ενισχύει το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ένταξης. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με 1 τέκνο, κατά 59% για νοικοκυριά με 2 τέκνα και κατά 68% για οικογένειες με 3 τέκνα. Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% αντί 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  3. Αυξάνει το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης στα 100 ευρώ από τα 80 ευρώ. Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν την ενίσχυση αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ. Το κόστος του μέτρου αγγίζει τα 168 εκ. ευρώ. 

«Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη, ειδικά οι αυξήσεις στην ενέργεια, συνιστούν μια ενεργειακή κρίση. Κρίση ευρωπαϊκή, αλλά και παροδική. Κρίση όμως οξεία που έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η οποία προκαλεί σημαντικό βάρος στα νοικοκυριά. Αυτή η κρίση αναδεικνύει μια νέα πρόκληση για την Ελλάδα και τα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε:

  • Επιδότηση 18 ευρώ το μήνα από την κυβέρνηση σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου θα δικαιούνται 24 ευρώ το μήνα.
  • Ειδικά για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, προβλέπεται έκπτωση 15%.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος