Μουδιασμένη πρεμιέρα

Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για την ήττα της πρεμιέρας και τη νέα προσπάθεια του Παναιτωλικού

Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος δεν ήταν ευχάριστη για τον Παναιτωλικό και τους φίλους του και οπαδούς του. Η ήττα από τον Ατρόμητο, μέσα στο Αγρίνιο, γέμισε με ανησυχία τον κόσμο και οι κριτικές και η μουρμούρα έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα φέτος αναφορικά με το πρωτάθλημα εξαιτίας της αναδιάρθρωσης που έχει αποφασιστεί και αυτό το στοιχείο τους κάνει όλους πιο απαιτητικούς. Είναι νωρίς όμως για να προεξοφλούνται πράγματα και να γίνονται προβλέψεις αναφορικά με το τι θα γίνει στο τέλος, καθώς βρισκόμαστε μόλις στην πρώτη αγωνιστική.

Σαφώς και το αποτέλεσμα με τον Ατρόμητο δεν ήταν καλό, ούτε και η εμφάνιση της ομάδας συνολικά. Υπήρξαν επιμέρους στοιχεία που άφησαν υποσχέσεις για τη συνέχεια, όμως τα αρνητικά ήταν αν όχι περισσότερα από τα θετικά, αρκετά για να βάλουν τον κόσμο σε σκέψεις. Η αγωνιστική καθίζηση του δευτέρου ημιχρόνου και κυρίως η μη ύπαρξη απάντησης στην πειστικότητα του αντιπάλου μέσα στο γήπεδο, δικαιολογημένα έδωσε λαβή για σχόλια, κρίσεις και δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πόσα μπορεί η ομάδα να καταφέρει αυτή τη σεζόν.

Οπωσδήποτε υπάρχουν ελαφρυντικά για όλα αυτά και μπορούν να δοθούν εξηγήσεις που να δικαιολογούν αισιοδοξία για καλύτερη συνέχεια. Οι απουσίες σημαντικών για το παιχνίδι της ομάδας παικτών και την αποτελεσματικότητά της, όπως ο Γουίλιαν και ο Μοράρ, είναι ένα από αυτά. Ο βαθμός ετοιμότητας τη δεδομένη χρονική στιγμή λόγω συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση του αντιπάλου, και η ποιότητα του είναι ακόμη ένα. Από την άλλη η αρκετά καλή απόδοση παικτών που ήρθαν το καλοκαίρι στον Παναιτωλικό και περιμένουν πολλά στην ομάδα από αυτούς, όπως ο Έρικσον και ο Μανά, πιστώνεται στα θετικά και αμβλύνει το αρνητικό κλίμα. Η συμμετοχή αρκετών μικρών και οι δυνατότητες που έδειξαν, αφήνει κι αυτή καλές εντυπώσεις. Επίσης το ότι δεν μπορεί η ομάδα από την πρώτη αγωνιστική να δείξει το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων της και το σωστό είναι να ανεβαίνει η απόδοσή της σταδιακά, είναι κι αυτό ένα άξιο λόγου δεδομένο.

Σίγουρα και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός. Το φετινό πρωτάθλημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, οι ομάδες εμφανώς ενισχυμένες και πιο διεκδικητικές συγκριτικά με τα τελευταία πρωταθλήματα. Ο μπαμπούλας του υποβιβασμού τριών ίσως και τεσσάρων, αν περάσει το σενάριο του μπαράζ για τον δέκατο τρίτο της τελικής κατάταξης, οδηγεί όλους στο να παρουσιαστούν όσο γίνεται πιο ισχυροί σε αυτό το πρωτάθλημα. Κάθε ματς θα είναι και μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί και αυτό απαιτεί αυξημένη ετοιμότητα, ποιότητα και διάρκεια αγωνιστική και μπόλικες όσο και πειστικές λύσεις απέναντι σε κάθε πρόκληση και πρόβλημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρουσιαστεί.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σαφώς καθώς και ο χρόνος για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Ίσως επιβάλλεται να γίνουν κάποιες ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ ακόμη, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται αυξημένο κόστος. Όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί και κάποιες ίσως περισσότερο του αναμενομένου και η ομάδα του Αγρινίου θα πρέπει να έχει τη δική της απάντηση σε αυτό. Όπως και να ’χει η αγωνιστική εικόνα θα πρέπει να είναι συνεχώς βελτιωμένη και πειστική, ώστε να αντιπαρέλθει η ομάδα τις δυσκολίες και τον αυξημένο ανταγωνισμό που αναμένεται να υπάρχει αυτή τη σεζόν.

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως μεγάλο ρόλο στην βελτίωση της εικόνας μπορεί να παίξει και ο κόσμος του Παναιτωλικού. Μπορεί να αποτελέσει πραγματικά τον δωδέκατο παίκτη της ομάδας με το να γεμίζει το γήπεδο και να είναι συμμέτοχος στην προσπάθεια αυτή. Η ώθηση που μπορεί να δώσει ο κόσμος στους παίκτες είναι μεγάλη και ο Παναιτωλικός έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εδώ σε σχέση με πολλές ομάδες. Αρκεί αυτό να μην μένει στη θεωρία και να μεταφράζεται με την εμφατική προσέλευση στο γήπεδο των φιλάθλων και των οπαδών. Εκτός αυτού υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις σχετικά με την προσέλευση του κόσμου, που έχουν να κάνουν με την εμπορικότητα της ομάδας και με το οικονομικό σκέλος γενικότερα, κάτι που έχει απασχολήσει έντονα (με αφορμή τα τηλεοπτικά) τον τελευταίο καιρό.

Ας γίνουν τρεις και τέσσερις και πέντε χιλιάδες οι φίλαθλοι που θα προσέρχονται στο γήπεδο κάθε αγωνιστική και θα στηρίζουν και θα ενθαρρύνουν την ομάδα, αντί για τον μέσο όρο των δύο περίπου χιλιάδων των τελευταίων ετών. Σε όλα τα παιχνίδια και όχι επιλεκτικά. Φτηνά εισιτήρια υπάρχουν. Ο κόσμος του Παναιτωλικού πρέπει να δώσει και να κερδίσει τη δική του μάχη αυτή τη σεζόν και συνάμα να κλείσει στόματα και να αποδείξει πως όσοι θεώρησαν τον Παναιτωλικό μικρή ομάδα έκαναν ένα σοβαρό και μεγάλο λάθος.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος