Μνημόσυνο στην Κυψέλη για τον αγωνιστή της αγροτιάς Μήτσο Βλάχο (ΦΩΤΟ)

Παρουσία της οικογένειας και κατοίκων της περιοχής

Παρουσία της οικογένειας και κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε, στην πλατεία Κυψέλης, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, το επίσημο μνημόσυνο για τον αγωνιστή της αγροτιάς Μήτσο Βλάχο, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες χωροφυλάκων το Σεπτέμβριο του 1962. Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Βασίλης Φωτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας τονίζοντας ότι η θυσία του Μήτσου Βλάχου ενέπνευσε κι εμπνέει ακόμη το αγροτικό κίνημα και την κοινωνία για νέες διεκδικήσεις. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατατέθηκαν από εκπρόσωπο της οικογένειας Βλάχου, τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον Πρόεδρο Κυψέλης Ευστρ. Ηλιάδη, τον Πρόεδρο Λεπενούς Κ. Σταμάτη, τον Πρόεδρο Οχθίων Χρ. Αδάμο, τους πρώην Δημάρχους Δ. Τραπεζιώτη, Δ. Μουρτζιάπη και Γρ. Τζαμαλή, τον εκπρ. Αστ. Διεύθυνσης Κοσμά Παπαγρίβα, τον Αντ. της Ένωσης Αγρινίου Ι. Καλλίμορφο, τον Πρόεδρο της Πολ. Στέγης Λεπενούς «Παναγία Βλαχέρνα», τον Πρόεδρο του Συλλόγου Λεπενούς «Ο Κατσαντώνης» Γ. Κάτσιο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Π. Τσάντζαλο.

Παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου Μ. Παπαγεωργίου, Θ. Γρίβας, Μ. Σκορδόπουλος, Κ. Ζώης, Χρήστος Ζαρκαβέλης και Πρόεδροι κοινοτήτων.

Την εκδήλωση συνδιοργανώσαν η οικογένεια Βλάχου, η Κοινότητα Λεπενούς, η Κοινότητα Κυψέλης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεπενούς «Ένωση», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεπενούς «Ελπίδα» και ο Αγροτικός Σύλλογος Λεπενούς.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου.

Η ομιλία του Φωτάκη:

Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης χιλιοειπωμένα σαν μύθος στα αυτιά μου ακούγοντάς τα από μικρός στα καφενεία στην γενέτειρά του Λεπενού.

Όταν αποφασίσεις να ενδιατρίψεις με ξεκάθαρη και αντικειμενική ματιά εκείνα τα γεγονότα αισθάνεσαι περήφανος που ετούτη η γη εξέθρεψε ήρωες με αξιοσημείωτη συμβολή και συμβολισμούς για όλους εμάς.

Ήταν 8 Σεπτεμβρίου 1962 ημέρα Σάββατο όταν συνέβησαν τα γεγονότα εκείνα με την τραγική κατάληξη. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής  καταφθάνουν αποφασισμένοι να αποκλείσουν την περιοχή αιτούμενοι καλύτερες τιμές και άμεση απορρόφηση της σοδειάς των καπνών.

Ενώ όμως οι καπνοπαραγωγοί περιμένουν μήνυμα με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας δίνεται η εντολή για διάλυση του πλήθους των συγκεντρωμένων.

Αρχίζει συμπλοκή με βροχή από πέτρες και μέσα στο πανικό που επικρατεί ακούγονται πυροβολισμοί, στο έδαφος (με διαμπερές τραύμα στο κεφάλι σύμφωνα και με την ιατροδικαστική έκθεση) βρίσκεται νεκρός ο 24 χρονος Καπνοπαραγωγός Δημήτριος Βλάχος.

Ήτανε Σάββατο πρωί,
Καταραμένη μέρα,
Τον Λεπενιώτη Βλάχο βάρεσαν
Στης Σφήνας το γιοφύρι.

Ο επίλογος των τραγικών αυτών γεγονότων γράφτηκε με την δίκη των 18 συλληφθέντων καπνοπαραγωγών στις 10 Νοεμβρίου του 1962.

Για όλους εμάς η μαρτυρική εκείνη μέρα όπου ο Λεπενιώτης καπνοπαραγωγός Μήτσος Βλάχος σε τούτο εδώ το σημείο έπεφτε νεκρός, έμεινε να θυμίζει το μεγαλείο του αγώνα και το δικαίωμα για αξιοπρέπεια όταν δεν έχεις πλέον πολλά να χάσεις.

Όταν οι ήρωες δεν μπορούν να μιλήσουν… συμβολικά στα χείλη τους προσθέτουμε λέξεις με αξίες διαχρονικές όπως ελευθερία, αγώνας, αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια και δύναται ο καθένας να προσθέτει από μια, γίνοντας ένα με τον νεκρό και εκφράζοντας έτσι όλα όσα θέλουμε να εκπροσωπεί ο άδικος χαμός του.

Η πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα οι νέοι, έχουμε χρέος αλλά και συμφέρον να είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή μίσους, μισαλλοδοξίας, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έναν κόσμο, όπου δεν κυριαρχούν, η βία, το μίσος και οι διαχωρισμοί, όπου θα μπορούν οι νέοι μας να αναπτύσσουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους και να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Τέτοια γεγονότα δεν έχουν ανάγκη από Ιδεολογική περιχαράκωση ούτε κομματική καπήλευση, ειδατε τις καταστροφές και την απόγνωση των κατοικων στη Θεσσαλία και τον Εβρο. Τι να απαλύνει τον πόνο χιλιάδων συνανθρώπων μας που χάσανε τα σπίτια τους, την παραγωγή τους, τα ζώα τους, τις επιχειρήσεις του ολάκερο το βιό τους;

Το μέλημα της πολιτείας πρέπει να είναι η άμεση αποκατάσταση στις ζημιές και η μέριμνα να συνεχίσει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος να εργάζεται με αξιοπρέπεια.

Για τον Δήμο Αγρινίου η απότιση φόρου τιμής δεν αποτελεί μια απλή επετειακή υποχρέωση, αλλά αποτελεί οφειλόμενο χρέος απέναντι σε κάθε αγρότη ότι υπεύθυνα και εποικοδομητικά θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε είδους πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούνται από τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής.

Σε τούτο εδώ λοιπόν το σημείο, στην Κυψέλη, βρισκόμαστε αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου πατριώτη μας με την παρουσία μας.
Αθάνατος!

Δήλωση του Τραπεζιώτη:

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου Δημήτρης Τραπεζιώτης έδωσε κι αυτός το «παρών» στην Κυψέλη, για να τιμήσει τη μνήμη του Μήτσου Βλάχου. Δήλωσε σχετικά: «Το 1962 στη γέφυρα της Σφήνας διαδραματίστηκε ενα νέο Κιλελέρ. Της αγροτιάς και των καπνοπαραγωγών , που είχαν αδιάθετη όλη τους την καλλιέργεια των δύο προηγούμενων ετών και είχαν φτάσει σε οικονομική και ηθική εξαθλίωση και συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές και την εκμετάλλευση των καπνεμπόρων. Εκεί λοιπόν περίπου ογδόντα μέτρα δεξιά από τη γέφυρα έπεσε νεκρός ο Μήτσος Βλάχος, από τη Λεπενού, στα 24 του χρόνια. Η σφαίρα τον βρήκε στο κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν τότε, ότι είδαν έναν χωροφύλακα να γονατίζει, να τον σημαδεύει και να πυροβολεί. Κι ύστερα από αυτό το τραγικό γεγονός άρχισε η διάλυση των άοπλων καπνοπαραγωγών… Ο Μήτσος Βλάχος με τον θάνατό του έμελλε να γίνει το σύμβολο της Αγροτιάς για τον τόπο μας. Αιωνία του η μνήμη.»

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος