Μεσολόγγι: Ξεκινά η ανακαίνιση του Ανοιχτού Θεάτρου στο Λιμάνι

«Έπεσαν» οι υπογραφές – Τι προβλέπει το έργο

Ένα πλήρως ανακαινισμένο Ανοιχτό Θέατρο, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, θ’ αποκτήσει το Μεσολόγγι, καθώς άναψε το «πράσινο φως» για τα έργα με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Κώστα Λύρου και του εκπροσώπου του αναδόχου. Το έργο «Διαμόρφωση και βελτίωση υπαίθριου θεάτρου και περιβάλλοντος χώρου πρασίνου» χρηματοδοτείται από πόρους του Leader Αλιείας. Προβλέπει δε τη ριζική ανακατασκευή του θεάτρου, την επέκτασή του, την κατασκευή βοηθητικών χώρων, φωτισμού και την βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου.

Τι προβλέπει το έργο

Η παρέμβαση προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή του θεάτρου και την αύξηση της χωρητικότητάς του, ενώ παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και στον περιβάλλοντα χώρο. Πιο αναλυτικά θα κατασκευαστεί νέο τμήμα κερκίδων, ώστε η συνολική χωρητικότητα ν’ ανέλθει σε 750 άτομα από 500 που είναι σήμερα.

Για την ολοκλήρωση της φάσης της ανάπλασης έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν:

  • Ένα ενιαίο κτιριακό συγκρότημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του θεάτρου και θα περιλαμβάνει Εκδοτήρια εισιτηρίων, Εντευκτήριο – Κυλικείο, καμαρίνια για τους ηθοποιούς, τουαλέτες για το κοινό και διαφορετικές τουαλέτες για τους ηθοποιούς,
  • κατασκευή επιπλέον σειρών κερκίδων για τη διεύρυνση της χωρητικότητας
  • κατασκευή νέας πτέρυγας με επιπλέον κερκίδες στα ανατολικά των υπαρχόντων και αποθηκευτικό χώρο κάτω από αυτές,
  • μικρό κτίριο στο δυτικό τμήμα των κερκίδων που θα καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού των σκηνικών και ηλεκτρολογικής υποστήριξης αυτών και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος για τη μηχανή προβολής κινηματογράφου
  • διαμόρφωση και κατασκευή σκηνής με τη κατασκευή κοίλου τοίχου με ανοίγματα για την είσοδο των ηθοποιών στο χώρο της ορχήστρας.

Η τοποθέτηση των κτιρίων στο χώρο και το σχήμα της κάτοψης του θεάτρου έγινε με γνώμονα τις θεάσεις του φυσικού περιβάλλοντος (Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου) και κυρίως τη θέα προς το νότο, με κύριο μέλημα να μη διαταραχθεί η υπάρχουσα κατάσταση του πρασίνου διατηρώντας όλα τα δένδρα (ευκάλυπτους) που ήταν ήδη φυτεμένα. Γύρω από το Θέατρο θα φυτευτούν νέα δένδρα και λουλούδια.

Η σημασία διατήρησης της υπάρχουσας όψης πρασίνου της περιοχής, που άλλωστε της δίνει και το τοπωνύμιο «Δασάκι» κρίθηκε σημαντική και κατά το σχεδιασμό θα διατηρηθούν τα δέντρα των ευκαλύπτων που υπάρχουν στην περιοχή. Μόνη εξαίρεση στο παραπάνω αποτελούν λιγοστά δέντρα περιμετρικά του θερινού Θεάτρου, που για λόγους στατικότητας θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν από δέντρα των οποίων το ριζικό σύστημα δεν δημιουργεί προβλήματα στατικότητας.

Ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα να εξυπηρετεί και τις ανάγκες ατόμων ΑΜΕΑ, όπως ορίζει ο Νόμος για τα δημόσια κτίρια, επομένως θα υπάρχουν θέσεις στις κερκίδες και ειδικά κατασκευασμένες τουαλέτες στο κτιριακό συγκρότημα του θεάτρου, ράμπες για την εύκολη προσέγγιση του χώρου από άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο και ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας στα πλακόστρωτα για άτομα με προβλήματα όρασης.

Η διαμόρφωση και βελτίωση του χώρου ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών στις υπάρχουσες υποδομές.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος