Μέσα στο Μάρτιο η έναρξη αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες»

Έως το τέλος Μαρτίου θα έχει ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα

Έως το τέλος Μαρτίου θα έχει ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, την Δευτέρα 6 Μαρτίου, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα πρόγραμμα 300.000 μικρών φωτοβολταϊκών μέχρι 10 kWh (κιλοβατωρών) στις στέγες νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών και η πλατφόρμα θ’ ανοίξει τώρα, αυτό το μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Παράλληλα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο Οδηγός του προγράμματος, ώστε άμεσα να γίνει η προδημοσίευσή του. Οι δικαιούχοι οικιακοί καταναλωτές θα φτάσουν τους 120.000, οι αγρότες τους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις τις 90.000.

Μικρές τροποποιήσεις στους όρους

Σύμφωνα με το insider.gr, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκ. ευρώ, αλλά στην πορεία θα προστεθούν επιπλέον κεφάλαια. Στα νοικοκυριά η επιδότηση θα είναι 40-60%, με το συγκεκριμένο ποσοστό να καθορίζεται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Μία από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι ότι, στην περίπτωση νοικοκυριών με άτομα με αναπηρία, θα υπάρχει αύξηση της επιδότησης κατά 10%. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση θα καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας κι ένα μικρό μέρος (όπως τα έξοδα εγκατάστασης και σύνδεσης) του φωτοβολταϊκού.

Όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές με μονοφασική παροχή, η μέγιστη ισχύς φωτοβολταϊκού παραμένει στα 5 kWh. Ως συνέπεια, τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να συνδυάζονται με μπαταρίες χωρητικότητας τουλάχιστον 5 kWh. Αλλαγή φαίνεται πως υπάρχει στο πλαφόν ισχύος στα νοικοκυριά με τριφασική παροχή, τα οποία θα μπορούν να εγκαταστήσουν τελικά συστήματα ισχύος έως 10 kWh (από 7 kWh που προβλεπόταν αρχικά).

Μία ακόμη αλλαγή φαίνεται πως είναι ότι θα καθοριστεί και μέγιστο όριο (εκτός από ελάχιστο) για τη χωρητικότητα της μπαταρίας, με σκοπό να μην εκτιναχθεί το κόστος της και, κατά συνέπεια, το ποσό της επιδότησης. Έτσι, για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που θα επιλέξει φωτοβολταϊκό 7 kWh θα πρέπει να το συνδυάσει με μπαταρία χωρητικότητας τουλάχιστον 7 kWh, αλλά όχι μεγαλύτερης από 10 kWh.

Ευάλωτα νοικοκυριά & αγρότες

Αλλαγές φαίνεται να υπάρχουν και στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην επιδότηση τελικά φωτοβολταϊκών που θα συνδυάζονται απαραίτητα με μπαταρίες.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα προβλέπεται ένα διακριτό ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ θα παρέχεται η μέγιστη επιδότηση.

Για τους αγρότες τελικά προκρίθηκε η επιλογή επιδότησης «απλών» φωτοβολταϊκών (χωρίς μπαταρίες). Κι αυτό γιατί προβλέπονται για εποχιακή χρήση (πομόνες), με συνέπεια να μην έχει νόημα η αποθήκευση ενέργειας.

Τόσο για τους αγρότες όσο και για τα νοικοκυριά, το πρόγραμμα θα «τρέξει» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, φαίνεται πως την υλοποίηση της δράσης θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιδοτηθούν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 kWh (χωρίς μπαταρίες) για μικρές εταιρείες, τα οποία θα λειτουργούν με net-metering.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος