Μείωση δόσεων στα στεγαστικά δάνεια – Οι δικαιούχοι

Οι τράπεζες θ’ αναλάβουν το 50% της αύξησης στη μηνιαία δόση

«Ο κύβος ερρίφθη» για τους πιο ευάλωτους και την αδυναμία τους ν’ ανταπεξέλθουν στην αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά τους δάνεια. Σύμφωνα με το dikaiologitika, μετά από συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις Διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, αποφασίστηκε οι τράπεζες ν’ αναλάβουν το 50% της αύξησης στη μηνιαία δόση που προκύπτει στα στεγαστικά δάνεια των πιο ευάλωτων.

Με απλά λόγια, αν ένας ευάλωτος δανειολήπτης πλήρωνε πριν την αύξηση 400 ευρώ δόση στεγαστικού δανείου και μετά τις αυξήσεις πληρώνει 500 ευρώ το μήνα, οι τράπεζες καλούνται ν’ απορροφήσουν το 50% της αύξησης. Δηλαδή ο δανειολήπτης θα καλείται πλέον να πληρώνει 450 ευρώ.

Το μέτρο προτάθηκε να ισχύσει για 12 μήνες και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ακριβής περίμετρος των δανείων που θα επιδοτηθούν.

Σύμφωνα δε με την «Καθημερινή», στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΤτΕ, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, του ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού, ο Υπουργός Οικονομικών απέρριψε το ενδεχόμενο ανάληψης από το κράτος μέρους της επιδότησης και ζήτησε από τις τράπεζες τα εξής:

  1. Κατάθεση εντός των προσεχών δύο εβδομάδων συγκεκριμένης πρότασης για το πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών στα οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μέτρο της επιδότησης κυμαίνεται μεταξύ 20.000-30.000 και το κόστος είναι διαχειρίσιμο. Προϋπόθεση είναι το μέτρο να λάβει την έγκριση της ΕΚΤ, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενδέχεται να ζητήσει την αναταξινόμηση αυτών των δανείων από την κατηγορία των εξυπηρετούμενων στην κατηγορία των υποψήφιων προς αθέτηση δανείων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το κόστος είναι μικρό και οι τράπεζες μπορούν να το επωμιστούν.

  1. Κατάθεση έως τα τέλη του χρόνου προτάσεων από την πλευρά των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

Οι τράπεζες απέρριψαν το ισπανικό μοντέλο και αντιπρότειναν την επιδότηση δόσης, πρόταση που αποδέχεται το ΥΠΟΙΚ.

  1. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση διακριτά και ανεξάρτητα.
  2. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών για τις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα συγκεκριμένων προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ως απόρροια της συστηματικής, κοινής προσπάθειας που έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί:

  1. Επιτάχυνση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του νόμου 4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους. Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Από αυτές, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.
  2. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.
  3. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Κριτήρια για ευάλωτα νοικοκυριά

  • Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος