Με θέμα “Η λογοτεχνία του Μεσοπολέμου στη Δυτική Ελλάδα” το Συνέδριο
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λογοτεχνίας από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιτωλοακαρναίας με θεματική “Η λογοτεχνία του Μεσοπολέμου στη Δυτική Ελλάδα”.
Οι εργασίες του Συνεδρίου κράτησαν τρεις μέρες. 55 εισηγητές ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του, ενώ υπολογίζεται ότι 400 περίπου άτομα πέρασαν από το χώρο του Επιμελητηρίου, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του.
Σε όσους εγγράφονταν δινόταν φάκελος που περιείχε μεταξύ άλλων εγχειρίδια σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφη του Ι. Νεραντζή και της Χ. Σπυρέλη που αφορούσαν τη λογοτεχνία της περιοχής ή την διδακτική της.
Η 1η μέρα του Συνεδρίου άνοιξε με τις ομιλίες του διακεκριμένου καθηγητή και Λογοτέχνη Νάσου Βαγενά, της Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής κας Τζίνας Καλογήρου, της Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κας Τασούλας Καραγεωργίου, του καθηγητή Φιλοσοφίας και Προέδρου της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών κου Γρηγόρη Κωσταρά, του Αντιδήμαρχου Αγρινίου κου Αδάμη Σπύρου, κ.α.
Χαιρέτησαν:
-Ο Γενικός Γραμματάς Δια Βίου Μάθησης κος Παυσανίας Παπαγεωργίου
-Η Αντιπεριφερειάρχης κα Σταρακά Χριστίνα
-Ο Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κος Παναγιώτης Κοντός
-Η Προϊσταμένη Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κα Χριστοπούλου Σοφία εκ μέρους των σχολικών συμβούλων
-Ο Προϊστάμενος Δ/θμιας Εκπαίδευσης κος Καζαντζής Χρήστος
-Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ κος Σταύρος Καραγκούνης
-Ο διακεκριμένος συγγραφέας κος Κασόλας Μήτσος.
-Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κος Τσάμης Δημήτρης
-Ο Πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κος Κατσίφας Γεώργιος
-Η Πρόεδρος του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου “Χαντζόπουλος” κα Μαραγιάννη Βασιλική
-Ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος κος Σκιαδάς Νίκος
-Η κα Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, φιλόλογος εκ μέρους του Λαογραφικού, Ιστορικού, Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας.
Την 2η και την 3η μέρα συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον οι εργασίες του Συνεδρίου με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και με σταθερή προσέλευση του κοινού σε όλες τις ώρες διεξαγωγής του.
Στο χώρο του συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση λογοτεχνικών αναγνωσμάτων που περιείχαν σπουδαία πονήματα όπως το λογοτεχνικό περιοδικό Ίβυκος, τα Απομνημονεύματα της Σάννυς Χαίγκμαν για τον Κώστα Χαντζόπουλο, εκδόσεις της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας, “Αρχείον Αγρινίου”, βιβλία για τον Μίνω Ζώτο κ.α.
Η προστιθέμενη αξία του Συνεδρίου
Επιστημονικά το Συνέδριο κάλυψε και ανέδειξε μια θεματική, η οποία δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση έως τώρα. Η τελευταία σημαντική προσπάθεια ήταν το 2005 από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία με παρόμοια θεματική. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνέδριο με κριτές και πρακτικά με αντικείμενο τη Λογοτεχνία στο Αγρίνιο.