Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
ΛΟΓΟτεχνήματα... 6 - AgrinioVOICE.gr

ΛΟΓΟτεχνήματα… 6

winston-churchill

*** Τα έντυπα Μέσα Ενημέρωσης στην Ιταλία περνάνε κρίση (όπως και τα Ελληνικά). Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 22% την τελευταία πενταετία και τα έσοδα από τις διαφημίσεις βυθίστηκαν στα επίπεδα του 1991. Πάντως η κρίση στον Τύπο άρχισε το 2001, πολύ πριν από την οικονομική κρίση το 2008. Μικρότερη απώλεια (6%) έχουν τα εβδομαδιαία έντυπα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν περίτρανα (κατά τη γνώμη μας) ότι η κρίση που βιώνουμε, δεν είναι οικονομική αλλά, όπως λέγαμε πάντα, κρίση αξιών. Και δη αξιών του παγκοσμίου συστήματος εξουσίας.

*** Το «infermo» (Η Κόλαση), το τελευταίο πόνημα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Dan Brown εκτοξεύτηκε στην κορυφή των αμερικανικών μπεστ σέλερ λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του. Ο Brown έχει πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του σε όλο τον κόσμο, με γνωστότερο απ’ αυτά τον Κώδικα Da Vinci. Το 2005 ο συγγραφέας είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

*** Και μπορεί ο Brown να κάνει απανωτές εκδοτικές επιτυχίες, πλουσιότερος όμως συγγραφέας στον πλανήτη είναι ο Τζέιμς Πάττερσον. Για τα θρίλερ που γράφει έβγαλε 70 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους δώδεκα μήνες και ανέβηκε στο Νο 1 της λίστας των πιο πλούσιων συγγραφέων του πλανήτη. Οι πωλήσεις του στο εξωτερικό των ΗΠΑ αποφέρουν 10 εκ.δολάρια ετησίως, ενώ τα e-books του πουλάνε ικανοποιητικά. Μόνο το βιβλίο I, Alex Cross πούλησε 160.000 downloads. Το αστείο είναι ότι ο ίδιος δεν έχει υπολογιστή στο γραφείο του, ενώ τα βιβλία του γράφονται ακόμη χειρόγραφα!

*** Σε έκταση 30 στρεμμάτων εκτείνεται η βυθισμένη αρχαία πόλη στην περιοχή Αλικανά της Ζακύνθου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και ανακοινώθηκε από την Γραμματεία Πολιτισμού. Είναι ορατό ένα πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Οι προκαταρκτικές επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας.

*** Ο Διδύμων ήταν οφθαλμίατρος. Περνώντας από το ιατρείο του ο Διογένης βλέπει τον Διδύμονα να εξετάζει το μάτι μιας κοπέλας. Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι ερωτύλος, κοινώς γυναικάς. Και του λέει: «Πρόσεξε Διδύμωνα, μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, πειράξεις την κόρην». Ένα ακόμα για τον Διογένη: Οι Κορίνθιοι ετοιμάζονταν για πόλεμο εναντίον του Φιλίππου της Μακεδονίας. Και για να μη φανεί ότι ο Διογένης μένει άπρακτος, πήρε κι αυτός το πιθάρι του και άρχισε να του τσουλάει πάνω – κάτω… Άντε ακόμα ένα: Μια μέρα παρακολουθούσε μουσική παράσταση κιθάρας. Ο κιθαρωδός ήταν τεραστίων διαστάσεων και πολύ αγριωπός, το δε παίξιμό του ήταν μαύρο χάλι. Οι ακροατές αποδοκίμαζαν τον καλλιτέχνη, αλλά ο Διογένης χειροκροτούσε. Τον ρώτησαν «γιατί;». Και είπε: «Διότι, παρά το μέγεθός του, παίζει κιθάρα και δεν ληστεύει».

*** Σε λογοτεχνική βραδιά στον Εθνικό Κήπο κάλεσε η Εταιρεία Συγγραφέων την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Πεζογράφοι και ποιητές, μέλη της Εταιρείας, διάβασαν κείμενά τους με θέμα τον έρωτα και το θάνατο. Ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός επικαλείται τον εικαστικό Πάουλ Κλεέ για να εξηγήσει πώς η Τέχνη είναι ένας τρόπος υπέρβασης του θανάτου: «Όταν ρωτήθηκε γιατί ζωγραφίζει, είπε: για να ζήσω δύο τρεις μέρες ακόμη μετά το θάνατό μου».

*** Με το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τιμήθηκε στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης ο Έλληνας συγγραφέας Κώστας Χατζηαντωνίου για το βιβλίο του «Ακράγαντας». Στον διαγωνισμό συμμετέχουν 36 χώρες. Η Επίτροπος, αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την πολυγλωσσία, Ανδρούλα Βασιλείου, εγκωμίασε την δυναμική βιομηχανία της Ευρώπης τονίζοντας ότι έχει το προβάδισμα σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού απασχολεί 135.000 άτομα και συμβάλλει με 23 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της Ευρώπης.

*** Στην ερώτηση «αυτή η κρίση δεν θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την αριστερά;» ο σκηνοθέτης του «Ζ» Κώστας Γαβράς λέει σε συνέντευξή του: «Ναι, αλλά για ποιους; Τα αριστερά κόμματα απέτυχαν σε όλες τις χώρες γιατί έκαναν προτάσεις που δεν μπορούσαν να υπερασπίσουν. Ίσως φταίμε κι εμείς». Και αναρωτήθηκε: «Είμαστε εμείς οι ίδιοι η αριστερά; Στην καθημερινή μας ζωή ζούμε αριστερά;».

*** Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι πωλήσεις των e-books παρουσίασαν αύξηση κατά 159,8% φτάνοντας (στις Η.Π.Α.) το ποσό των 233,1 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών, ενώ κατά την ίδια περίοδο οι πωλήσεις των έντυπων βιβλίων σημείωσαν πτώση κατά 13,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και να μην ξεχνάμε την πρόσφατη ανακοίνωση της Amazon σύμφωνα με την οποία πουλάει πια περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία παρά έντυπα.

*** Δεν είναι λίγοι οι εκδότες που πιστεύουν ότι η αύξηση των e-books θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την εκδοτική πίτα. Όμως παρότι οι πωλήσεις των e-books στην κατηγορία του μυθιστορήματος ήταν μεγάλες τη χρονιά που πέρασε (αισθηματικό μυθιστόρημα, ιστορίες μυστηρίου και τρόμου) δεν συνέβη το ίδιο με τα παιδικά βιβλία και με τα βιβλία των υπόλοιπων κατηγοριών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Perseus Books Group Ντέιβιντ Σταϊνμπέργκερ δήλωσε ότι η επέκταση του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι ταχύτατη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

*** Μιλώντας στην εκδήλωση για την απονομή των λογοτεχνικών βραβείων του ηλεκτρονικού «Αναγνώστη» (πρώην «Διαβάζω») ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Γιάννης Μπασκόζος είπε: «Διολισθαίνουμε συνεχώς αλλά δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει. Ένα αόρατο χέρι μας τραβάει προς τα κάτω. Υπάρχει διάσταση μεταξύ πολιτικής εξουσίας και κοινωνίας και έλλειμμα δημοκρατίας που προκαλεί».

*** Γράφει σε άρθρο της στο protagon η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου: «Σ’ οποιαδήποτε κρατική δράση οι Έλληνες απαντούν με απεργία. Το φαινόμενο απαιτεί βαθύτερη ανάλυση. Μας χαρακτηρίζει άραγε έλλειψη φαντασίας, προχειρότητα ή απλώς παρασυρόμαστε από τη συνήθεια, την επαναληπτικότητα και το στείρο πνεύμα του συνδικαλισμού; Οι απεργίες έχουν νόημα στον τομέα της παραγωγής – ως πίεση στον εργοδότη – στερούνται όμως εντελώς νοήματος όταν απευθύνονται στον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή στο ευρύτερο κοινό ταλαιπωρώντας το ακόμα περισσότερο».

*** Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο «νικητής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» Γουίνστον Τσόρτσιλ τιμήθηκε το 1953 με το Νομπέλ Λογοτεχνίας «για την καλλιέργεια και τις εκφραστικές αρετές των απομνημονευμάτων του». Τι συμβαίνει; Οι πολιτικοί μπορεί να είναι και λογοτέχνες; Μήπως οι λογοτέχνες μπορεί να είναι και πολιτικοί; Ή μήπως (ακόμα κι αν πρόκειται για το Νόμπελ) δίδονται λογοτεχνικά εύσημα σε έναν πολιτικό… για πολιτικούς λόγους;

*** «Ο υποψήφιος Νομπελίστας πρέπει να έχει γνωριμίες με πρόσωπα επιρροής σε εθνικές ακαδημίες, εταιρείες λογοτεχνών και πανεπιστήμια, ώστε να τον προτείνουν για το βραβείο, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Μην την πατήσει όπως ο Τζέιμς Τζόις που δεν πήρε ποτέ το Νόμπελ επειδή ποτέ κανείς δεν τον πρότεινε» γράφει η Λαμπρινή Κουζέλη στο «Βήμα».

*** To panama hats είναι το σήμα κατατεθέν στον κόσμο των καπέλων που κατασκευάζονται στο Εκουαδόρ και ήταν γνωστά από την Ισπανική κατάκτηση τον 16ο αιώνα. Όταν κατασκευαζόταν η διώρυγα του Παναμά έγιναν εξαγωγές εκεί για προστασία των εργατών από τον ήλιο. Στα εγκαίνια της διώρυγας το 1913 ο πρόεδρος Ρούσβελτ δέχτηκε δώρο ένα καπέλο και χωρίς να ξέρει ότι είναι από το Εκουαδόρ, το ανέφερε ως καπέλο από τον Παναμά. Κι έτσι έμεινε η φίρμα. Για ν’ αποδειχτεί ακόμα μία φορά πώς γίνεται «άλλος να έχει το όνομα κι άλλος να έχει τη χάρη».

*** Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς. Έλληνας ποιητής και επιγραμματογράφος που γεννήθηκε στη Χαλκίδα κι έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 4ο αιώνα. Ένας «Καβάφης» δεκαπέντε αιώνες νωρίτερα. Να ένα δείγμα της ποίησής του σε μετάφραση: “Μήπως ενώ έχουμε πεθάνει ζούμε μόνο κατά φαντασίαν, / εμείς οι Έλληνες που έχουμε περιπέσει σε συμφορά / νομίζοντας ότι η ζωή είναι όνειρο; / Ή ζούμε εμείς και έχει αποθάνει η ζωή;”.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος